Ko je Nadija Murad: Teroristi su joj pobili porodicu, a Tramp joj postavio niz čudnih pitanja

Islamska država joj je ubila majku i braću kada su džihadisti upali u grad Sindžar

  • 4
Amal Clooney, Kluni Foto: Profimedia/

Američki predsednik Donald Tramp dospeo je centar pažnje zbog pitanja koje je uputio dobitnici Nobelove nagrade i bivšoj zarobljenici Islamske države Nadiji Murad. Nadija je objasnila predsedniku da su joj teroristi ubili porodicu, na šta je predsednik imao samo jedno pitanje - "Gde su oni sada".

Nadija Murad je samo jedna od hiljade žena i devojčica koje su bila zarobljene u kandžama džihadista Islamske države. Ova terorostočka organizacija prodrča je u Irak 2014, a Nadija je kao pripadnica Jezida, grupe Kurda, bila žrtva koja danas, zahvaljujući svojoj sudbini, pruža podršku svim pripadnicima svog naroda.

Murad se sa još nekoliko žena koje su preživele teror susrela sa Trampom u Ovalnoj sobi, a snimak sa tog susreta obišao je svet.

Nakon što je Nadija objasnila da su joj teroristi ubili majku i braću, Tramp ju je upitao - gde su oni sada.

- Ubili su ih. Oni su u masovnoj grobnici u Sindžaru, a ja se i dalje borim da živim bezbedno. Molim vas, uradite nešto - rekla je Murad.

Denis Mukvege, Nađa Murad, Nobelova nagrada za mir Foto: Tanjug/AP

KO JE NADIJA MURAD?

U avgustu 2014, dva meseca nakon što su prodrči u sunitsko sce Iraka, džihadisti su upali na teritoriju koja je bila pod kontrolom Kurdskih bezbednosnih snaga. Na hiljade muškaraca, Jezida, je ubijeno kada su teroristi napali grad Sindžar, a na hiljade žena i devojčica je kidnapovano. Pronalaženje masovnig grobnica u regionu je gotovo svakodnevno.

Prema podacima kurdskih zvaničnika, Islamska država otela je više od 6.400 Jezida. Polovina njih je spasena ili je uspela da pobegne. Sudbina ostalih je nepoznata, iako je ID izgubila dobar deo teritorije u Iraku, uključujući i Sindžar.

Nadija Murad uspela je da pobegne nakon tri meseca zarobljeništva i odlučila je da svoj život nastavi tako što će drugima govoriti o onome što je preživela. Kada je imala 23 godine, imenovana je za prvu ambasadorku dobre volje za dostojanstvo žrtava trgovine ljudima.

U razgovoru sa Trampom, rekla je da se 3.000 Jezida i dalje vode kao nestali. Tramp ju je potom upitao o Nobelovoj nagradi za mir koju je ona osvojila 2018. godine.

- I dobila si Nobelovu nagradu? To je neverovatno. Dali su ti je sa razlogom? - upitao je on.

Nakon kraće pauze, Murad je objasnila.

- Nakon svega što mi se dogodilo, nisam odustala. Svima sam stavila do znanja da je Islamska država silovala hiljade Jezidi žena. Ovo je prvi put da je žena iz Iraka uspela da pobegne i da priča o onome što joj se dogodilo - navela je ona.

Tramp ju je onda upitao da li je pobegla.

- Pobegla sam, ali svoju slobodu i dalje nemam. Molim bas uradite nešzo. Ovo nije stvar samo jedne porodice - navela je ona.

Muradova je zatražila od američkog predsednika da pritisne iračku vladu i Kurde.

Nadija je sa 19 godina bila kidnapovana. Bila je tretirana kao robinja u Mosulu, i bila je fizički zlostavljana, žarena cigretama i silovana kada je pokušala da pobegne. Uspela je da pobegne kada je vlasnik kuće ostavio otključana vrata.

Pogledajte video: Najveći Trampov blam ikada: 1775. naši su Englezima oteli vojni aerodrom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIJA

    22. jul 2019 | 22:04

    Pa Islamski drzavu je stvorila Amerika oni su ih naoruzavali,jer za njih je terprista samo kad idi protiv zapadnih zemalja, a cim su protiv drugih onda nisu teroristi i glup pa bih razumeo.

  • ??

    22. jul 2019 | 21:52

    Žrtva puna silikona, zanimljivo...

  • u pravu je Tramp

    23. jul 2019 | 01:20

    naravno da se Tramp cudi, amerikanci joj donijeli slobodu i demokraciju, nema vise "diktatora" Sadama a ona se jos i zali da ne kazem, da im je puno gore..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA