≫ 

Ovo je bila prva misija poginulom hrvatskom vojniku (27). Od auta nije ostalo ništa nakon napada

On je preminuo u bolnici od posledica dobijenih u napadu

  • 10
Hrvatski vojnici Avganistan Foto: morh.hr

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Avganistanu u kojem su povređena tri hrvatska vojnika. Jedan od njih preminuo je od posledica dobijenih u napadu.

- Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu NATO misije podrške miru u Avganistanu preminuo je u sredu oko podneva od teških povreda zadobijenih tokom napada na vozilo hrvatske vojske u Kabulu - objavio je MORH na službenoj stranici.

Reč je o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine koji je u Avganistanu bio angažovan na poslovima savetovanja Avganistanskih sigurnosnih snaga.

Hrvatski vojnici Avganistan Foto: morh.hr

On je u napadu bio najteže povređen, zadobio je povredu glave i preminuo je u bolnici. Iz Sesveta je, a u sastavu Hrvatske vojske bio je pet godina. Ovo mu je bila prva međunarodna misija.

Druga dvojica povređenih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sastavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći povređeni vojnik je takođe 1992. godište. On je u sastavu HV-a takođe 5 godina.

Brigadir Krešimir Tuškan izneo je detalje napada, a onda i pokazao fotografije snimljene nakon napada.

- Naš tim je u 8.15 krenuo na zadatak s pet neborbenih oklopnih vozila. U svakom od vozila bila su tri pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula u 8.15 prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu Lion, gde su išli pokupiti pravnog savetnika i njegovog saradnika koji su trebali zajedno da idu na zadatak. U 8.45 na glavnom putu ispred kampa Lion došlo je do, prema izveštajima očevidaca, zaletanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubicom na treće naše vozilo. Brzo su iz kampa izašle zaštitne snage i osigurale perimetar te pružile pomoć povređenima i prebacile ih u medicinsku ustanovu koja je pružila pomoć našim povređenima. Dva pripadnika s težim povredama su vazdušnim putem prebačena u najbližu bolnicu, a treći koji je imao povredu ruke ostao je u kampu radi pružanja dalje pomoći - objavio je brigadni general Krešimir Tuškan.

(Telegraf.rs/Index.hr/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    24. jul 2019 | 13:37

    I za cega je poginuo? Za ciju slobodu ili za ciji profit?

  • Marina

    24. jul 2019 | 14:16

    Strasno. Da tako nastrada negde gde objektivno nemas sta da trazis.

  • RICINUS

    24. jul 2019 | 14:15

    Sada kao vazali hrvatska je u obavezi da daje danak u krvi svoju decu za engleske interese i engleskog satrapa ameriku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA