Evropa se prži, a gori i Arktik: Više od 100 požara hara Sibirom i Aljaskom, dim se vidi iz svemira

Zbog ovih požara u atmosferu je ispuštena rekorda količina ugljen dioksida

  • 2
Požar, arktički pojas Foto: Printscreen/Youtube/KNR News Nutaarsiassat

Dok je većina Evropljana fokusirana na još jedno probijanje toplotnih rekorda u Evropi, mnogi zapravo ne obraćaju pažnju na ono što se događa u Arktičkom pojasu. U tom delu je u poslednjih osam nedelja izbilo više od 100 intenzivnih šumskih požara koji su u atmosferu ispustili ogromne nivoe ugljen dioksida.

Ukupan nivo ugljen dioksida koji je u prethodnih par nedelja ispušten u atmosferu zbog požara u arktičkom pojasu je zapravo isti koji tokom godine ispuste države kao što su Bugarska, Mađarska i Švedska, kaže naučnik Mark Parington.

Emisije su takođe premašile sve nivoe zabeležene u prethodnih 17 godina.

- Iako su šumski požari česti u severnoj hemisferi od maja do oktobra, intenzitet ovih požara, kao i period trajanja, je posebno neobičan - saopštio je Kopernikus centar za posmatranje atmosfere (CAMS).

U jednom delu Sibira, satelistski snimak je pokazao da gori područje od 559 kvadratnih kilometara, a ruski mediji citirali su zvaničnike koji navode da oni gase vatru jedino kada postoji pretnja po ljudski život.

CAMS je pokazao snimke na kojima se vidi dim u arktičkom pojasu Evroazije i Severne Amerike.

- Neobično je videti požare ovog nivoa koji tako dugo traju u junu. Ali temperature na Arktiku su u porastu mnogo brže od globalnog proseka, a topliji uslovi dovode do toga da se požari brže šire i ostaju duže - naveo je Parington.

Inače, ovakav slučaj još nije zabeležen, ali zbog rekordnog broja požara na Arktiku u najtoplijem junu ikada, dim je sada vidljiv i iz svemira.

Ti satelitski snimci pokazuju da su požari harali delovima Rusije, Sibirom, Grenlandom i Aljaskom.

Pogledajte video: Masovni požar u Peruu, gori više od 200 kuća i zgrada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA