≫ 

Iran ponovo pokreće nuklearni reaktor

Teška voda može se koristiti u reaktorima za proizvodnju plutonijuma

  • 2

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi rekao je danas da će Iran ponovo započeti aktivnosti u nuklearnom reaktoru na tešku vodu u postrojenju Arak, javila je iranska agencija ISNA.

Teška voda može se koristiti u reaktorima za proizvodnju plutonijuma, goriva koje se koristi za atomske bojeve glave, javio je Rojters.

Iran je u maju najavio planirane mere za kršenje nuklearnog sporazuma sa velikim silama nakon što su se SAD povukle iz tog sporazuma a Vašington ponovo uveo oštre sankcije Teheranu.

Iranski predsednik Hasan Rohani je 3. jula izjavio da će Teheran povećati nivo obogaćivanja uranijuma i pokrenuti ponovo svoj reaktor na tešku vodu u pogonu Arak ako zemlje sa kojima je Iran sklopio nuklearni sporazum ne budu zaštitile trgovinu sa Iranom kako je obećano na osnovu dogovora, a što je Vašington blokirao sankcijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    29. jul 2019 | 00:38

    Ko ima atomsku bombu taj mirno spava.Ona je glavni garant mira.Urnebesno je da Amerikanci odredjuju ko sme a ko ne sme da je ima jer su je samo oni upotrebili u istoriji i to na civilnim metama.

  • Belfagor

    29. jul 2019 | 05:54

    Stara priča da bi Amerika imala povoda da bombarduje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA