Nimalo ne može da bude opušten: Da li će Borisa Džonsona ipak zadesiti sudbina Tereze Mej?

Džonson se suočava sa velikim izazovom u vezi sa Bregzitom, a spekuliše se da bi glavovlju možda mogao da mu zada i nedostatak većine u parlamentu

  • 6
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Prva nedelja Borisa Džonsona na funkciji britanskog premijera završena je na veoma klimavim nogama, kada je jednom od njegovih poslanika uskraćeno pravo da glasa u parlamentu. Uprkos velikom porastu popularnosti njegove konzervativne stranke u istraživanjima javnog mnjenja, čini se da su izveštaji o "Borisovom naletu" bili preuranjeni, jer bi navodno mogla da ga zadesi sudbina Tereze Mej - da nema većinu u parlamentu, prognozira CNN.

Glasovi konzervativaca u regionu Brajkon i Rednoršir u Velsu opali su za skoro 10 procentata i sada se nalaze iza proevropskih liberalnih demokrata. Džonson se već suočava s najtežim izazovom bilo kog lidera od kraja Drugog svetskog rata - da sprovede Bregzit 31. oktobra i ujedini gorko podeljenu naciju.

Uprkos svojoj nedvosmilenoj retorici o Bregzitu, novi premijer velike Britanije nasledio je sve probleme i poteškoće svoje prethodnice Tereze Mej, a svakako nedostatak većine u parlamentu bila bi najveća od svih glavobolja.

Mej je svojevremeno izgubila "tanku većinu" koju je nasledila od Dejvida Kamerona, nakon što je raspisala opšte izbore za koje je mislila da će učvrstiti njenu moć. Međutim, stvari su išle suprotno od njenog plana i ona je ostala na čelu manjinske vlade koja je zahtevala podršku Demokratske unionističke partije Severne Irske (DUP).

Tereza Mej Theresa May Tereza Mej podnela je ostavku na mesto premijera zbog nemogućnosti postizanja dogovora o Bregzitu; Foto: Tanjug/AP

Mej je izgubila većinu pošto konzervativci nisu bili uspešni na specijalnim izborima, a pojedini poslanici napustili su stranku zbog oštrog stava Tereze Mej o Bregzitu.

Na potezu je Boris Džonson koji će pokušati da pridobije učvrsti simpatije konzervativnih poslanika, s tim što je malo verovatno da će to učiniti zbog njegovog tvrdokornog stava o Bregzitu. Štaviše, jednom je u svom govoru rekao da je pristup Tereze Mej Bregzitu bio suviše mekan.

Čak i poslanici pomenutog DUP-a nekoliko puta su odbijali da podrže politiku Mej o Bregzitu.

Podsetimo, Boris Džonson je dao obećanje da će sprovesti Bregzit 31. okotbra "sa ili bez dogovora". Međutim, evidentno je da se poslanici ne slažu sa tim da bi iz Evropske unije trebalo izaći bez dogovora.

Iako ne postoji nijedna ustavna poluga na osnovu koje parlament može da spreči Džonsona da izvede Veliku Britaniju iz EU bez dogovora, ako se odluči da to učini, to bi predstavljalo presedan. U tom slučaju, izvršna vlast (Boris Džonson) ignorisala bi direktna uputstva zakonodavne grane vlasti (parlamenta). Naročito je otežavajuće to što je reč o ključnom pitanju za budućnost nacije.

Boris Džonson Boris Džonson obećava Bregzit "sa ili bez dogovra"; Foto: Tanjug/AP

Jedna od potencijalnih opcija u tom slučaju bilo bi glasanje o poverenju Borisu Džonsonu, a ako bi premijer izgubio na tom glasanju, to bi srušilo njegovu vladu, bar privremeno.

Ako pogledamo javna izlaganja konzervativnih poslanika koji su se usprotivili mogućnosti da Džonson postane premijer, nije teško uočiti odakle bi mogli da dođu glasovi protiv njega.

Dakle, samo 10 dana od kako je zvanično postao premijer, Džonson neće biti nimalo opušten. Dok razmišlja o bliskoj budućnosti na svojoj funkciji, premijer Velike Britaniije bi možda mogao da krene stopama Tereze Mej - da raspiše vanredne izbore koji bi osigurali konzervativnu većinu u parlamentu, navodi CNN.

Ne treba zaboraviti šta se u tom slučaju dogodilo sa Terezom Mej i koliko je njena popularnost opala.

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    3. avgust 2019 | 08:59

    Britanija ce napustiti evropu jer ce imati odresene ruke da rade sta hoce.Nisu uspjeli u evropi sa dominacijom,Francuska,Njemacka ,su im kocnice.Englezi jesu kolonijalisti ,jesu diktatori i zato i napustaju.

  • Crni

    2. avgust 2019 | 21:51

    Primamkjivo mesto premijera nebih se bas menjao s njime iiti nebio mu u kozi. Sta god da uradi ima problem, ako okonca bregzit ne valja ako odustane nevalja iako su odlucili. Ali to su Britanci a za njih me bas nesto boli.....uvo i zelim sve ....ore

  • Adem

    2. avgust 2019 | 22:11

    Stvarno mislite da ce britanija iz EU?! To je velika laz. Britanci cak vode politiku evrope i Usa sta znaci da su glavni krivci za sve na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA