Britanski ministar optužio Rusiju da je kriva za izlazak SAD iz Nuklearnog sporazuma

Posle kritike nemačkog ministra spoljnih poslova na račun Rusije, pridružio mu se i britanski kolega, kao i poljsko ministarstvo

  • 13

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab optužio je Rusiju da je odgovorna za izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz Nuklearnog sporazuma (INF) te dve zemlje.

On je naveo da je Velika Britanija u potpunosti podržala odgovor NATO, prenosi Rojters.

- Rusija je izazvala krah INF Sporazuma tajno razvijajući i raspoređujući raketnog sistema koji krši ugovor i koji može cilajti evropske prestonice - Rab je napisao na svom Tviter nalogu.

On je dodao da ruski "prezir prema međunarodnom sistemu zasnovanom na pravilima ugrožava evropsku bezbednost".

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Rusija snosi punu odgovornost za kolaps Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF), nakon što su se Sjedinjene Države formalno povukle iz značajnog pakta iz 1987. godine.

- Ruska nespremnost da se vrati u Sporazum INF nije ostavio Sjedinjenim Državama nikakav izbor - Ministarstvo je objavilo na svom Tviter nalogu.

"RUSKO NUKLEARNO ORUŽJE NADOMAK EU PREDSTAVLJA OPASNOST"

Dan ranije, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izrazio je zabrinutost zbog blizine ruskog nuklearnog oružja evropskim državama, dan pre prestanka važenja rusko-američkog sporazuma o ograničavanju nuklearnog naoružanja.

Uprkos svim pozivima i ponudama za dijalog, Rusija odbija da uništi sistem oružja zabranjenog nuklearnim sporazumom, te je većinu svog modernog nuklearnog naoružanja postavila u našem susedstvu - napisao je Mas u osvrtu na Sporazum o nuklearnim i konvencionalnim balističkim raketama srednjeg dometa (INF) koji su 1987. potpisali Moskva i Vašington, odnosno tadašnji ruski i američki predsednici Mihail Gorbačov i Ronald Regan.

To jako zabrinjava Evropljane - upozorio je nemački ministar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    2. avgust 2019 | 15:26

    Jeste, Rusi su krivi i za Bregzit, ološi.

  • Lala

    2. avgust 2019 | 15:57

    A sto su Evropa i Nato postavili iste te rakete na granici sa Rusijom? To nikom nista?

  • Duki

    2. avgust 2019 | 14:58

    'ajde? Nauči izreku "vrana, vrani oči ne vadi", ili, uvukli ste se amerima tamo gde se porub od gaća uvlači, pa se onda javi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA