Ćerke žene koja je okončala život eutanazijom: Imala je neverovatne bolove. Bila je spremna za kraj

Terapije više nisu imale efekta

  • 1

Keri Robertson (61), obolela od raka, prva je osoba koja je okončala život eutanazijom u australijskoj državi Viktoriji. Robertson je umrla u staračkom domu, a prva je koja je ikada dobila dozvolu za eutanaziju uz pomoć doktora, nakon što je posetila svog doktora, upravo na dan kad je zakon stupio na snagu, 19. jula.

Njene ćerke Džeki Hiks i Nikol Robertson bile su kraj njenog kreveta i opisale su njenu smrt kao "lepo, ali pozitivno iskustvo". 

Keri Robertson je rak dojke dijagnostifikovan 2010. godine. Uprkos lečenju, rak je metastazirao na kosti, pluća i mozak. U martu se bolest proširila na jetru, a kako hemoterapija više nije davala efekta, odlučila je da u potpunosti prekine lečenje.

Hiks je rekla da je njena majka bila "spremna za odlazak". 

- Telo joj je propadalo, imala je neverovatne bolove. Dugo je bolovala. Bila je umorna, bol je bila nepodnošljiva, njen život nije više bio život - ispričala je.

Sestre Hiks i Roberson smatraju da je njihova majka učinila ispravan korak i dodaju da svako ko je smrtno bolestan zaslužuje izbor dobrovoljne potpomognute smrti.

- To je najmilosrdnija, najpristojnija i najlogičnija opcija za one koji pate u krajnjim fazama života - dodala je Nikol.

Endrju Denton, direktor kampanjske grupe Go Gentle Australia, rekao je da je ova priča dokaz koliko je zakon smislen. Viktorijini zakoni o umiranju dobrovoljne pomoći omogućavaju smrtno bolesnim odraslim osobama u specifičnim okolnostima da okončaju svoj život nakon što dva medicinska stručnjaka potpišu prijavu i nakon što prođe razdoblje zahlađenja.

Vlada očekuje da će do 150 ljudi godišnje koristiti ovaj program. Slični zakoni se razmatraju u u ostatku Australije.

(Telegraf.rs/theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. avgust 2019 | 09:14

    U SVICI SE TO VEC GODINAMA RADI SA PACIJENTIMA ZA KOJE NEMA LEKA I DOLAZE IZ CELOG SVETA NA AUTANAZIJU!!! ALI ME CUDI ZASTO JE ZABORAVLJEN DR.OTTO WARBURG KOJI JE JOS 1931 GODINE DOBIO NOBELA IZ MEDICINE -OBLAST KARCINOMI -LECENJE!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA