Menson i njegova sekta 2 noći su terorisali Los Anđeles: Ubili 9 ljudi, među njima i trudnu glumicu

50 godina od masakra koji je potresao Ameriku

Manson Murders 50th Anniversary
Foto: Tanjug/AP

Pre 50 godina Čarls Menson, najozloglašeniji masovni ubica i vođa kulta Porodica, poslao je grupu mladih nezadovoljnih sledbenika u krvavi pohod. Oni su dve noći terorisali Los Anđeles, ubivši pritom devet osoba.

Užasni zločini počeli su 8. avgusta 1969. godine, kada su članovi takozvane Menson Porodice upali u dom glumice Šeron Tejt, supruge Romana Polanskog u Holivud hilsu.

Manson Murders Key Figures

Glumica je bila u 9. mesecu trudnoće Foto: Tanjug/AP

Tejt se vratila u SAD iz Evrope nekoliko dana ranije, dok je njen suprug ostao u Londonu, gde je snimao film. Te večeri je priredila zabavu za prijatelje, a njena kuća izabrana je nasumično.

Po naređenju Mensona, članovi sekte izboli su, pretukli i ubili mladu glumicu, koja je trebalo da se porodi za desetak dana i troje njenih prijatelja.

Manson Murders 50th Anniversary

Žrtve koje su nastradale prve noći, 8. avgusta Foto: Tanjug/AP

Krvavi pir izveli su Čarls Teks Vatson, Pat Krenvinkl, Suzan Atkins i Linda Kasabijan. Vatson ih prvo vezao, a potom su ih izboli nožem. U obdukcionom nalazu piše da su na četiri žrtve izbrojana 102 uboda nožem, od čega 16 na telu trudne Šeron Tejt. Glumicu je nasmrt izbola Suzan Atkins.

Manson Murders-50 Years-AP Was There-Verdict

Čarslove sledbenice, s leva na desno: Krenvinkl, Atkins i Van Houten Foto: Tanjug/AP

Dok su prilazili kući, ubili su tinejdžera Stivena Parenta, koji se slučajno tu zatekao.

Sledeće večeri, 9. avgusta, Menson je naredio novi masakr, pa je grupu odveo do kuće Lenoa i Rosmari LaBianka, dobrostojeće vlasnike lanca piljarnica. Ovoga puta i sam je delimično učestvovao u njemu. Upao je u kuću, vezao bračni par, a potom otišao naređujući svojim sledbenicima da završe posao.

Manson Murders Key Figures

Bračni par LaBianka Foto: Tanjug/AP

Sva ubistva povezivala je reč "pig" (svinja) ispisana krvlju žrtava na ulaznim vratima kuće Šeron Tejt, kao i na zidovima u kući drugih žrtava.

Menson i njegovi sledbenici ubili su još dvojicu, muzičara Garija Hinmana i holivudskog kaskadera Donalda "Šorti" Šia, u odvojenim, nepovezanim napadima.

Vođi "Porodice" i njegovim sledbenicima pripisuje se više od 30 brutalnih ubistava.

ČARLS MENSON

Menson je bio sitni zločinac koji je bio u zatvoru i van njega još od detinjstva, kada se u šezdesetim godinama predstavio kao guru-filozof. Ciljao je odbegle tinejdžere i druge izgubljene duše, naročito atraktivne mlade žene koje je koristio i pozajmljivao drugima za seks.

Manson Murders 50th Anniversary

Foto: Tanjug/AP

Osnovao je sektu "Porodica", koju su činili mladići i devojke u dvadesetim godinama, svi zainteresovani za psihodelične droge. Menson je manipulisao tim ljudima tako da je uspeo da ih odvoji od porodica i izoluje na jednom ranču u južnoj Kaliforniji. Na kraju, uspeo je da ih natera da ubijaju po njegovom naređenju.

Slao ih je da kasape bogat i poznat kraj Los Anđelesa, u pokušaju, kako su tužioci rekli, da pokrene rasni rat. Ovu ideju je dobio iz pogrešnog shvatanja pesme Bitlsa "Helter skelter", termina kojim je opisao nadolazeći apokaliptični rasni rat.

Manson Murders 50th Anniversary

Foto: Tanjug/AP

Verovao je da će ubistva koja je počinio ubrzati taj rat. Otkako je postao poznata osoba, oko njega je izrasla popularna kultura u kojoj je on na kraju postao simbol ludila, nasilja i straha. Nakon što je Menson optužen za ubistva za koja je kasnije osuđen, pesme koje je on napisao ili izvodio su puštene u prodaju. Razni muzičari su obradili neke od njegovih pesama.

Na ranču Menson često su organizovane orgije u kojima je bilo i mnogo droge (najviše LSD), a Menson je svojim sledbenicima propovedao da je on i Isus i đavo, u jednoj osobi. To je očigledno imalo uticaja na njih, jer sledbenici su Mensona poštovali "kao Boga".

Manson Murders Key Figures

Foto: Tanjug/AP

Menson je prvobitno bio osuđen na smrt, ali je njegova kazna preinačena na doživotni zatvor sa mogućnošću puštanja nakon što je Kalifornija stavila van zakona smrtnu kaznu 1972. Svoju doživotnu kaznu je odslužio u Državnom zatvoru Kalifornije u Korkoranu i umro je 2017. od srčanog zastoja uzrokovanog problemima s disanjem i raka debelog creva, sa 83 godine.

Okrutni ubica nikada se nije pokajao zbog svojih zločina.

Čarls Menson

Foto: Profimedia/Polaris

SUZAN ATKINS

Atkins, osuđena zbog ubistava Tejt, LaBianke i Hinmana, bila je tinejdžerka koja je radila kao plesačica u toplesu u baru u San Franciscu kada se upoznala s Mensonom 1967. godine.

Ubistva glumice i LaBianke bila su nerešena mesecima, sve dok se Atkins u zatvoru nije pohvalila cimeru da je umešana u njih.

Manson Murders Key Figures

Foto: Tanjug/AP

Na suđenju je svedočila kako je bila pod uticajem kiseline i da ne zna koliko je puta izbola Tejt dok je mlada glumica molila da joj poštedi život.

Umrla je od raka u zatvoru 2009. godine u 61. godini života.

Manson Murders 50th Anniversary

Članice sekte, s leva na desno: Atkins, Krenvinkl i Van Houten Foto: Tanjug/AP

LESLI VAN HOUTEN

Bivša navijačica iz srednje škole krenula je stranputicom sa 14 godina nakon razvoda roditelja. Okrenula se drogama i ostala je u drugom stanju, ali je navodno majka naterala da abortira i fetus sahrani u dvorištu kuće.

Mensona je upoznala na starom filmskom ranču na periferiji Los Anđelesa, gde je osnovao svoju takozvanu "Porodicu" pratilaca. Nije učestvovala u ubistvu glumice, ali je pratila Mensona i ostale sledeće noći prilikom drugog krvavog pira.

Manson Murders Key Figures

Foto: Tanjug/AP

Držala je jastuk preko lica Rosmari LaBianke, dok su je drugi ubadali desetak puta. Nakon što joj je Mensonov pratilac Čarls Teks Vatson rekao da "uradi nešto", podigla je nož i izzbola je ženu više od 10 puta.

Van Houten (69) je tokom boravka u zatvoru stekla diplomu i završila master za savetovanje i vodi nekoliko zatvorskih programa za pomoć u rehabilitaciji zatvorenika.

Tri puta je bila preporučena za uslovni otpust, ali je guverner to svaki put blokirao.

ČARLS TEKS VATSON

Vatson je napustio koledž u Teksasa i u Kaliforniju je stigao 1967. godine, tražeći "zadovoljstvo putem droge, seksa i rokenrola".

Sa Mensonom se upoznao u kući bubnjara Bič Bojsa Denisa Vilsona, nakon što je pokupio Vilsona koji je stopirao i odvezao ga kući.

Manson Murders Key Figures

Foto: Tanjug/AP

Vatson (73) je poveo ubice do imanja Tejt, upucao je Parenta i učestvovao je u ubistvima te noći i sledeće u kući LaBianka.

U zatvoru je ponovo rođeni hrišćanin, napisao je nekoliko knjiga u zatvoru. Tvrdi da se promenio i da više nije opasnost ni za koga, ali i dalje je iza rešetaka.

BRUS DEJVIS

Dejvis je osuđen je za učešće u ubistvima Hinmana i Šia, ali nije bio umešan u ubistva glumice i para LaBianka. Na saslušanju za uslovnu slobodu 2014. godine rekao je kako je nožem napao Šia i držao na nišanu Hinmana, dok je Menson mačem sekao njegovo lice.

Manson Murders Key Figures

Foto: Tanjug/AP

- Želeo sam da budem Čarlsov omiljeni momak - priznao je.

PATRISIJA KRENVINKL

Krenvinkl je bila devetnaestogodišnja sekretarica kada je upoznala Mensona na žurki. Tri dana kasnije ostavile je sve kako bi otišla sa njim, verujući da su u romantičnoj vezi.

Nakon što ju je zlostavljao i prodavao za seks, rekla je da je dva puta pokušala da ga napusti, ali da su je sledbenici vraćali nazad, držali je pod nadzorom i drogiranu.

Manson Murders Key Figures

Foto: Tanjug/AP

Na saslušanju za uslovno oslobađanje 2016. godine, ona je svedočila da je nekoliko puta ubodla Folgera, a zatim naredne noći ubola u trbuh LaBianka i njegovom krvlju napisala Helter Skelter, Uspon i smrt svinjama.

Krenvinkl (71) i dalje je u zatvoru.

STIV GROGAN

Grogan je osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu kaskadera Donalda "Šorti" Šia. 1977. godine rekao je gde je zakopano njegovo telo.

Manson Murders Key Figures

Brus Dejvis (levo) i Stiv Grogan (desno) Foto: Tanjug/AP

Pušten je na uslovnu slobodu 1985. i živi u Severnoj Kaliforniji.

VIDEO: Mažu i piju životinjsku krv zarad dobrog zdravlja

(A.M.)

Tagovi: Amerika, Čarls Menson, Kult, Los Anđeles, Masakr, masovni ubica, sekta, šeron tejt, ubice, ubistva

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • L
  Lord

  Pa bas svasta, umesto da su ih odmah "sprzili", hranili ih toliko godina...

 • K
  Kanarevo Brdo

  Tezvi citas li ovo?

 • R
  rikimil

  Kako vreme brzo ode, kao da je juče bil ? Šeron je igrala u filmu "Bal vampira".

Požar na španskom ostrvu Gran Kanarija, evakuisani gosti luksuznih rizorta

Vatromet eksplodirao iznad gledalaca, devetoro povređeno (VIDEO)

Srbin pretio nožem prolaznicima u Komu: U policijskoj stanici šutirao policajce

Junker prekinuo odmor, poslat hitno na operaciju

Nevreme pogodilo Istanbul: Jedna osoba poginula, zaustavljen saobraćaj, ulice poplavljene (VIDEO)

Da li Hongkong može da postane drugi Tjenanmen ukoliko se Kina odluči na silu?

Nasukao se trajekt u španskoj luci, evakuisano 400 ljudi (FOTO)

Devojčica izujedala nastavnicu u Nemačkoj

Haos na aerodromima širom SAD: Kvar kompjutera odložio letove, putnici čekali satima (VIDEO) (FOTO)

Tramp bi da smenjuje po medijima: "Zameniku urednika Njujork tajmsa trebalo bi dati otkaz"

Bračni par zaboravio bebu u radnji dok je bio u šopingu

Ukrajinski hotel bukti u plamenu: Poginulo najmanje 8 osoba

Žena u Kanadi pala sa 1.500 metara i preživela: Nije joj se otvorio ni glavni, ni rezervni padobran

Majka u kadi udavila blizance dobijene veštačkom oplodnjom i dobila 10 godina zatvora

Epstajn jeste digao ruku na sebe: Potvrđeno da se milijarder optužen za seksualno nasilje ubio

Na Krfu uhapšen Albanac (32) osumnjičen za silovanje devojčice

Tramp još razmišlja o izmeni kazne za Blagojevića: Političar srpskog porekla iza rešetaka 7 godina

Evakuisana metro stanica na Menhetnu, policija izašla na teren zbog sumnjivih paketa

Požar na Eviji i dalje bukti, sumnja se da je podmetnut: Na terenu 400 vatrogasaca

Posle smrti milijardera pedofila, ovu madam je tražio ceo svet: Podvodila je maloletnice (VIDEO)

Policajac ubijen nedaleko od porodične kuće Kejt Midlton, uhapšena desetorica mladića

Srbin pobegao iz zatvora u Nemačkoj: Preskočio zid visok 5 metara i od tada mu se gubi svaki trag

Žena je pretukla dečaka i strpala ga u kavez za pse, a sada je uhapšena (VIDEO)

Severna Koreja prekida sve pregovore sa Seulom: "Njihov predsednik je besraman"

"Spajdermen" se popeo na neboder u Hongkongu, okačio zastavu pomirenja pa ga uhapsili (FOTO)

Za mesec dana šest raketnih proba: Severna Koreja ispalila dva projektila u Japansko more

Palestinski dečak ubijen u Jerusalimu: Dvojica maloletnika napali su policajca, usledila je pucnjava

Ćerka britanske milionerke pronađena mrtva u bazenu vile na Majorci

Jeziv prizor u tržnom centru: Pokretne stepenice uhvatile ruku devojčici (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Užas u nacionalnom parku u Kanadi: Vuk napao kamp i pokušao da izvuče čoveka iz šatora

Ovo je privatno ostrvo Džefrija Epstajna na kome je seksualno zlostavljao maloletnice (VIDEO)

Požar na popularnom grčkom ostrvu Zakintos: Vatru gasi 20 vatrogasaca, turisti nisu u opasnosti

Paraglajder poginuo u Sloveniji: Sa velike visine srušio se pravo na planinu Kobariški stol

Žena odbijala da ima seks s mužem, on pokušao da je siluje i pretio oružjem. Uhapšen je zbog nasilja

Hakeri napali Evropsku centralnu banku: Jedna stranica je već ugašena jer je zaražena virusom

Krokodil pojeo dečaka (10) pred njegovim bratom i sestrom: U močvari našli samo ostatke

Rusi slave "čudo": Piloti heroji spasli 233 putnika aviona koji je udario u jato galebova (FOTO)

Razmena vatre u Kašmiru, poginulo nekoliko pakistanskih i indijskih vojnika

Albanac sa Kosova i Metohije krijumčario oružje iz Srbije i prodavao ga u Albaniji

Satelitski snimak Hongkonga: Kineska oklopna vozila parkirana na stadionu kod granice (FOTO)

Srbin napao policajca u Italiji: Šutnuo ga i ujeo, pa se dao u beg. Na kraju je ipak uhapšen

Pokojni milijarder pedofil u kući ima bizaran portret Bila Klintona u haljini i crvenim štiklama

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima