• 1

U Kini uključen crveni alarm: Približava joj se opasan tajfun, najjači u poslednjih 5 godina

Bez struje je ostalo više od 40.000 domova, a brza železnica je suspendovala većinu linija, otkazano je preko 300 letova

  • 1

Kineska meteorološka služba objavila je rano jutros crveni alarm zbog približavanja tajfuna "Lekima" provinciji Žeđijang na istočnoj obali, nakon što su na Tajvanu otkazani letovi i prekinut rad mnogih firmi.

Nacionalni meteorološki centar saopštio je da se očekuje da će tajfun, najjači od 2014. godine, stići do kopna sutra ujutru i potom krenuti u pravcu severa.

Izdato je upozorenje na snažan vetar za deltu reke Jangce, koja obuhvata Šangaj.

Tajvan je od danas naredio otkazivanje letova i zatvaranje škola i kompanija. Bez struje je ostalo više od 40.000 domova, a brza železnica je suspendovala većinu linija.

Vlasti su objavile upozorenja na klizišta nakon što je zemljotres snage šest stepeni juče pogodio severoistočnu obalu, nekoliko časova pre približavanja tajfuna.

Očekuje se da će oluja doneti 900 milimetara kiše u planinama na sjeveru ostrva.

Na Tajvanu je otkazano više od 300 letova, a od turističkih kruzera zatraženo je da odgode dolazak u Šangaj.

U gradu se tokom dana očekuju snažni udari vetra, a na istoku Kine bi u naredna 24 časa moglo da padne od 250 do 300 milimetara kiše.

Jedna osoba je poginula u četvrtak u zemljotresu jačine 6 stepeni Rihtera koji je danas pogodio severoistok Tajvana, dok se ostrvo priprema za dolazak nekoliko tajfuna.

Potres je zabeležen u 5:28 u Tihom okeanu oko 36 kilometar jugoistočno od grada Jilan. Epicenter je bio oko 22,5 kilometara ispod površine vode.

VIDEO: Prvi snimci razarajućeg tajfuna Fani

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima