Pojavio se snimak koji pokazuje kako "mirni" demonstranti protestuju u Hongkongu (VIDEO)

Učesnici skupa su za vikend najavili demonstracije širom grada

  • 8
Hongkong Foto: Tanjug/AP

U Honkongu se poslednjih nekoliko nedelja održavaju masovne antivladine demonstracije, koje su često bile i nasilne i završavale se sukobima protestanata i policije. Protesti su počeli kao odgovor na predloženi zakon o ekstradiciji, koji bi dozvolio da se Kini izruče osobe osumnjičene za krivična dela.

Vremenom su oni prerasli u proteste za veća demokratska prava, kao i protiv policijskog nasilja.

Demonstrantima su se pridružili učitelji, radnici obezbeđenja i radnici iz oblasti vazduhoplovstva, što je ove nedelje dovelo do toga da čak 224 leta budu otkazana.

Hongkong Foto: Tanjug/AP

Generalni štrajk ove nedelje doveo je do kolapsa u gradu, a demonstranti su blokirali vozove i zauzeli aerodrom, gde su posetiocima delili flajere i transparente na desetak jezika, kako bi turiste, upoznali sa situacijom u tom gradu i svojim zahtevima.

Za vikend su zakazani novi protesti širom grada, a mediji objavljuju snimke prethodnih skupova, na kojima je došlo do sukoba antivladinog skupa i policije.

Tako je kineski medij objavio kratak klip od 30 sekundi, na kojem su, kako su rekli, prikazani "mirni" demonstranti kako iskazuju svoje mišljenje.

Iako je zakon na kraju suspendovan, demonstranti ne veruju da se od njega potpuno odustalo, i rekli su da je to "još jedna laž liderke Keri Lam".

U međuvremenu, kineska zvanična novinska agencija upozorila je da Peking neće dozvoliti da se situacija u Hongkongu nastavi.

Agencija Sinhua je navela da "centralna vlada neće samo posmatrati i dozvoliti da se ovakva situacija nastavi".

- Mi čvrsto verujemo da će Hongkong moći da prevaziđe buduće teškoće i izazove - navodi Sinhua.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 6y66

    10. avgust 2019 | 18:41

    Hong Kong je Kina! Kashmir je Indija! Katalonija je Spanija!Kosovo je Srbija!

  • Mare

    10. avgust 2019 | 16:08

    Posto smo svi naivni i glupi.Samo neka nam neko objasni zasto protestuju?Zbog toga sto im je drzava nikada jaca ekonomski? Jel moguce da stranci rade ovako providno,..

  • Mare

    10. avgust 2019 | 16:07

    Posto smo svi naivni i glupi.Samo neka nam neko objasni zasto protestuju?Zbog toga sto im je drzava nikada jaca ekonomski? Jel moguce da stranci rade ovako providno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA