• 2

Naučnik srpskog porekla poginuo tokom testiranja: Radio je za NASA, a zvali su ga "leteći čovek"

Tehnologija na kojoj je Grubišić radio tek treba da nađe primenu u mornaricama širom sveta

  • 2

Anđelo Grubišić (38), "leteći čovek" britanski inženjer astronautike srpskih korena, poginuo je prilikom testiranja letećeg odela kojeg je sam dizajnirao. Grubišić je poginuo u utorak prilikom bejs džampinga u Saudijskoj Arabiji, nekoliko nedelja nakon što ga je Britanska padobranska asocijacija proglasila šampionom letenja u letačkom odelu.

Talentovani naučnik je predvodio dizajnerski tim koji je radio na letačkim odelima u Univerzitetu u Sautemptonu gde je predavao astronautiku, prenosi "Dejli mejl".

Prethodno je radio i na pogonima za letelice u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA) i Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).

Godine 2015. je pokrenuo "Projekat Ikarus" i dizajnirao letačka odela koja su rušila rekorde, dok je istovremeno radio na unapređenju njihove bezbednosti.

Poznat i kao "leteći čovek", Grubišić, čiji su preci poreklom iz Like, boravio je u Srbiji.

- Ono što želim od života je da letim, oduševljava me mit o Ikaru i to kako je za njega letenje bilo jednostavno. Bio bih najsrećniji kada bismo mogli da letimo bez ičega. To se naravno neće dogoditi, ali pokušavamo da opremu kojom letimo, svedemo na minimum i to me usrećuje - rekao je tada Anđelo.

VIDEO: Tehnologija na kojoj je Grubišić radio tek treba da nađe primenu u mornaricama širom sveta

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Grobbelaar

    Zvanično proglašen za najekstremniji sport ikada i ma koliko usavršavali letačka odela, čovek nikada neće postati ptica. Saučešće porodici mladog naučnika.

  • Mara

    Tugaa..bas. neka te andjeli nose na krilima...mladi čovjece..pocivaj u tisini...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima