• 3

Amazonija gori, Bolsonaro upozorava ostatak sveta: Traži da se niko ne meša u suverenitet Brazila

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da gori "naša kuća"

  • 3

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da zemlje koje doniraju novac za zaštitu kišnih šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz "milosrđa", već da bi se mešale u suverenitet Brazila.

Francuski predsednik Emanuel Makron i generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije su na Tviteru izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, Bolsonaro je, kako navodi Rojters, ljutito odgovorio na ono što je smatrao otvorenim mešanjem.

- Te zemlje koje šalju ovde novac, ne čine to iz milosrđa. One šalju novac kako bi se mešali u naš suverenitet - rekao je Bolsonaro na Fejsbuku.

Žair Bolsonaro, Brazil

Foto: Tanjug/AP

On je, međutim, prvi put izneo mogućnost da je moguće da farmeri ilegalno podmecu šumske požare.

Brojni ekolozi okrivljuju za požare predsednika Brazila, koji je u vreme predizborne kampanje obećao da će obnoviti ekonomiju zemlje tako što će istražiti ekonomski potencijal Amazonije.

Organizacije za zaštitu životne sredine smatraju da je Bolsonaro ohrabrio rančere, farmere i drvoseče da eksploatišu i spaljuju prašumu kao nikada ranije, i da, uz to, osećaju da neće biti kažnjeni za takve postupke.

Bolsonaro je odbacio optužbe da je odgovoran za požare.

Amazonska prašuma proizvodi oko 20 odsto svetskog kiseonika zbog čega je često zovu "pluća planete".

Makron i Vučić sa studentima Kancelarije za mlade

Foto: Milena Đorđević

Svetska fondacija za prirodu saopštila je da je ona "nepovratno oštećena" i upozorila da bi, umesto kiseonika, mogla da počne da emituje ugljenik, koji je glavni pokretač klimatskih promena.

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na summitu u Bijaricu, u Francuskoj ovog vikenda.

- Naša kuća je u plamenu. Bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu - napisao je francuski predsednik na Tviteru.

Makron se porukom na Tviteru pridružio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterrešu, koji je danas istakao da je "duboko zabrinut" zbog požara u Amazoniji.

VIDEO: "Pluća sveta" bukte već 16 dana, prizori su poražavajući

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Tina

    Koji moron! Kakav suverenitet Brazila? Cela planeta je u opasnosti.

  • Milica

    Očigledno mu odgovara, da može na tim mestima da razvije novi biznis a ne nove šume

  • Tiši

    Niko se i ne mesa.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima