Lideri G7 se dogovorili oko pomoći Amazoniji: Evo koliko novca će izdvojiti nakon stravičnih požara

SAD su takođe podržale ovu inicijativu, iako se američki predsednik Donald Tramp nije pojavio na sednici o životnoj okolini

  • 7
Melanija Tramp, Dzastin Trudo, Donald Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je danas da će države članice Grupe 7 izdvojiti 20 miliona dolara za borbu protiv požara u kišnoj šumi Amazoniji.

Makron je ovo saopštio zajedno sa predsednikom Čilea Sebastijanom Pinjerom.

Francuski predsednik je dodao da su lideri G7 razmatrali o izdvajanju novca i za Afriku, koja se takođe bori sa velikim šumskim požarima, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, SAD su takođe podržale ovu inicijativu, iako se američki predsednik Donald Tramp nije pojavio na sednici o životnoj okolini.

Satelitskim osmatranjem zabeleženo je oko 41.000 požara u oblasti Amazona u toku ove godine, a više od polovine ih je zabeleženo u toku avgusta.

Stručnjaci kažu da su većinu požara zapalili poljoprivrednici koji čiste postojeće zemljište.

- Stvarnost je da je za hitnu pomoć zaista potrebno finansiranje, jer nema dovoljno novca da se omogući da avioni za borbu protiv požara polete - rekao je anonimni izvor agencije Rojters, koji je potvrdio cifru od 20 miliona dolara.

Pogledajte video: Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gekke Joopi

    26. avgust 2019 | 16:45

    Zamisli, a za onu ruševinu u Parizu skoro milijarda. Doduše od donatora, ali gdje su sad ti donatori za važniju stvar nego ona ruševina?

  • ЋупричанинSWE

    26. avgust 2019 | 16:12

    Претргли се! Толико о њиховој бризи за планету. Више кошта то окупљање од тих пара. Па и Кардашијанка више заради једном објавом дупета.

  • Душан Краишник

    26. avgust 2019 | 15:50

    Само кад их видиш све ти је јасно ђаволи

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA