Brazil odbio pomoć za Amazoniju: Nastavljen verbalni rat Bolsonara i Makrona

Sve je počelo pre nekoliko dana, kada je francuski predsednik izrazio zabrinutos zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju

  • 4
Žair Bolsonaro, Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Požari u najvećoj prašumi na svetu bukte danima. Stravične slike preplavile su svet, a najmoćnije zemlje sveta i pojedine poznate ličnosti ponudile su finansijsku pomoć za saniranje štete. Ipak, ovi požari su u prvi plan izneli i varnice na relaciji Brazil - Francuska, a predsednici Žair Bolsonaro i Emenuel Makron jedan drugom preko medija i društvenih mreža upućuju oštre poruke.

Sve je počelo pre nekoliko dana, kada je francuski predsednik izrazio zabrinutos zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

On je upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Bijaricu, koji je održan ovog vikenda u Francuskoj.

- Naša kuća je u plamenu. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu - napisao je Makron na Tviteru.

Amazonija, požari Foto: Tanjug/AP

Onda je reagovao brazilski predsednik Žair Bolsonaro koji je rekao da zemlje koje doniraju novac na zaštitu kišnih šuma u Amazoniji ne rade to iz "milosrđa", već da bi se mešale u suverenitet Brazila.

- Te zemlje ne šalju ovde ovac, ne čine to iz milosrđa. One šalju novac kako bi se mešali u naš suverenitet - rekao je Bolsonaro.

I to je bio samo početak burne rasprave dvojice lidera. Evropska unija je stala uz Makrona, a Bolsonaro je dobio podršku svojih ministara koji su čak otvoreno vređali francuskog šefa države.

Naime, Bolsonaro je na Fejbuku objavio uvredljiv komentar na račun francuske prve dame Brižit Makron, dok je jedan od ministara u brazilskoj vladi Makrona nazvao "oportunističkim kretenom".

Bolsonaro je na Fejsbuku komentarisao sliku koja predstavlja ruganje izgledu Brižit Makron, upoređivanjem s Bolsonarovom 37-godišnjom suprugom Mišel.

Uz sliku je okačen i tekst "Je l sad razumete zašto Makron progoni Bolsonara? Kladim se da je zbog ljubomore".

Žair Bolsonaro; Davos Foto: Tanjug/AP

- Ne ponižavajte čoveka, umirem od smeha - glasi komentar s naloga brazilskog predsednika.

Bolsonarov portparol je odbio da odgovori na pitanje da li je komentar poslao lično šef države.

Takođe, juče je i brazilski ministar brazovanja na Tviteru objavio uvredljiv tvit na račun Emanuela Makrona.

- Makron nije na nivou debate (o Amazoniji). On je samo oportunistički kreten koji želi podršku francuskog poljoprivrednog lobija - naveo je ministar Abraham Vajntraub, misleći verovatno na Makronov stav o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

Vajntraub je upotrebio portugalsku reč, ni blizu diplomatsku, koja pored "kretena" može da znači i "prevarant" ali i neke psovke.

- Francuska je zemlja ekstrema. Stvorila je ljude poput Dekarta i Paskala ali i dobrovoljce SS divizije 'Karlo Veliki - , napisao je brazilski ministar. On je u nizu tvitova naveo i da su Francuzi "izabrali predsednika bez karaktera - kao i da "treba napadati kretena Makrona".

Makron i Vučić sa studentima Kancelarije za mlade Foto: Milena Đorđević

Makron je potom u javnost izneo dogovor lidera G7 da će ove zemlje izdvojiti 20 miliona dolara za pomoć Amazoniji, na šta je Bolsonaro rekao da je sporazum G7 o borbi protiv požara u Amazoniji tretira taj region kao koloniju, te tu pomoć odbio.

Ne možemo dozvoliti da sve uništite, poruka je koju je francuski predsednik Emanuel Makron uputio brazilskom predsedniku povodom požara koji haraju Amazonijom.

Makron je rekao da je Amazonija, iako većim delom brazilsko, i svetsko pitanje i da su u pitanju pluća planete.

- Poštujemo vaš suverenitet. To je vaša zemlja. Ali prašume Amazonije su pitanje koje se tiče cele planete. Mi vam možemo pomoći u pošumljavanju. Možemo naći sredstva za vaš ekonomski razvoj koji je u skladu s prirodnom ravnotežom, ali ne možemo vam dozvoliti da sve uništite - kazao je Makron.

Pogledajte video: Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    27. avgust 2019 | 11:22

    Amazonija gori a predsednik Brazila se bavi izglexom Makronove žene. Ne kažem da je Makron zabrinut zbog požara ali takva jedna neozbiljnost je idiotluk

  • PRC

    27. avgust 2019 | 13:34

    Ko uzme francusku pomoć posle je skupo plaća. Nama dali mleko u prahu za bebe koje je bilo radioaktivno, Rumuniji dali krvnu plazmu za bebe koja je bila zaražena sidom.

  • Pp

    27. avgust 2019 | 12:40

    Brazilci su idioti bez savesti, takav im je i predsednik. Korumpirana država sa najvećom stopom kriminala na svetu u kojoj i deca ubijaju na ulici da bi nekom skinuli sat sa ruke...ko nije upoznao nekog Brazilca on ne može ni da zamisli kakvi su to divljaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA