≫ 

Leonardo Dikaprio nam je otkrio da Amazon gori: Ipak, sa Makronom i Ronaldom se "upecao" (FOTO)

Neke od najpopularnijih fotografija koje su objavljene na društvenim mrežama zapravo nisu fotografije nastale ovih dana

  • 1
Leonardo DiCaprio Amazon pozar Foto: Tanjug/AP

Od 15. avgusta u najvećoj prašumi na svetu izbilo je više do 10.000 požara. To je rekord koji je u celom svetu izazvao zabrinutost, a zvaničnici i aktivisti pozivaju na spas Amazonije. Naučnici smatraju da bi ovakvo ubrzano uništenje prašume moglo da donese posledice od kojih je u opasnosti ceo svet.

Kriza u Amazoniji dovela je do toga da mnogi ljudu počnu da doniraju novac za zaštitu ove šume od požara i za pomoć od saniranja štete.

Neke od najpopularnijih fotografija koje su objavljene na društvenim mrežama, međutim, zapravo nisu fotografije nastale ovih dana.

Kristijano Ronaldo, Leonardo Dikaprio i francuski predsednik Emanuel Makron su među onima koji su na društvenim mrežama podelili fotografije požara, a koje zapravo nisu nastale ovog meseca, prenosi "Biznis insajder".

U izveštaju koji je objavljen na sajtu "Mother Jones" navodi se da je nekoliko fotografija koje su sada izazvale najviše pažnje nastalo zapravo pre nekoliko godina, dok su neke napravljene nedavno, ali na drugim lokacijama.

Na primer, fotografija koju je objavio fudbaler Kristijano Ronaldo nastala je još 2013. godine, na jugu Brazila, daleko od bilo kakve prašume.

I dok postoje brojne fotografije koje pokazuju kako su požari opustošili Amazoniju, lažne fotorafije su proširile teoriju zavere među onima koji veruju u njih.

Na društvenim mrežama jasno stoje optužbe na račun Makrona i Dikraprija da pokušavaju da prošire paniku koristeći lažne fotografije. 

 
 
 
View this post on Instagram
#Regram #RG @rainforestalliance: The lungs of the Earth are in flames. 🔥 The Brazilian Amazon—home to 1 million Indigenous people and 3 million species—has been burning for more than two weeks straight. There have been 74,000 fires in the Brazilian Amazon since the beginning of this year—a staggering 84% increase over the same period last year (National Institute for Space Research, Brazil). Scientists and conservationists attribute the accelerating deforestation to President Jair Bolsonaro, who issued an open invitation to loggers and farmers to clear the land after taking office in January.⁣ ⁣ The largest rainforest in the world is a critical piece of the global climate solution. Without the Amazon, we cannot keep the Earth’s warming in check. ⁣ ⁣ The Amazon needs more than our prayers. So what can YOU do?⁣ ⁣ ✔ As an emergency response, donate to frontline Amazon groups working to defend the forest. ⁣ ✔ Consider becoming a regular supporter of the Rainforest Alliance’s community forestry initiatives across the world’s most vulnerable tropical forests, including the Amazon; this approach is by far the most effective defense against deforestation and natural forest fires, but it requires deep, long-term collaboration between the communities and the public and private sectors. ✔ Stay on top of this story and keep sharing posts, tagging news agencies and influencers. ⁣ ✔ Be a conscious consumer, taking care to support companies committed to responsible supply chains.⁣ Eliminate or reduce consumption of beef; cattle ranching is one of the primary drivers of Amazon deforestation. ✔ When election time comes, VOTE for leaders who understand the urgency of our climate crisis and are willing to take bold action—including strong governance and forward-thinking policy.⁣ ⁣ #RainforestAlliance #SaveTheAmazon #PrayForAmazonia #AmazonRainforest #ActOnClimate #ForestsResist #ClimateCrisis 📸: @mohsinkazmitakespictures / Windy.comA post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

Fotografija koju je podelio popularni holivudski glumac navodno je nastala u decembru 2017. godine.

Ipak, i pored toga, Dikaprija danas mnogi smatraju herojem. On je bio taj koji je svetu otrkio da Amazon gori.

Naime, prošle nedelje glumac je na svom Instagram nalogu objavio jednu fotografiju. U opisu je stajalo da vatra bukti 16 dana i da apsolutno mediji ne pišu o tome.

Skoro niko do tada u svetu nije znao šta se dešava u Južnoj Americi, a mediji su tek onako prenosili vesti o borbi vatrogasaca.

Ipak, Leonardova objava promenila je tok stvari.

Njegova fotografija je za samo nekoliko sati stigla do 34 miliona ljudi, njegovih pratilaca na Instagramu. Lajkovana je 3,6 miliona puta.

Njegovim stopama krenule su potom mnoge druge poznate ličnosti i svet prosto više nije ignorisao činjenicu da u "nekoj šumi bukte požari".

Iako je Dikapriova akrivnost na društvenim mrežama imala i te kako pozitivan efekat, ništa nije prošlo bez kritika.

Glumac je dugi niz godina klimatski aktivista i o tome je nekoliko puta govorio u Ujedinjenim nacijama. Ipak, optužen je za licemerje jer, kao i skoro svi holivudski glumci, uživa u luksuzu koji donose jahte i privatni avioni.

Nekoliko dana nakon što je Dikaprio obavestio svet da Amazonija bukti, oglasili su se i svetski zvaničnici. Francuski predsednik Emanuel Makron proglasio je ovo međunarodnom krizom, a na samitu G7 u Francuskoj požari su bili najvažnija tema.

Pogledajte video: Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    27. avgust 2019 | 23:13

    Cak postavljaju neke slike iz '89 god? Pa iz Indije? Neznanje ili sta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA