Požar izbio na krovu crkve u Filadelfiji: Oštećene zidine svetinje, ima povređenih (VIDEO)

Crkva je sagrađena 1904. godine. Vatrogasci su stavili požar pod kontrolu, a uzrok izbijanja plamena za sada nije poznat

  • 1
Pozar u crkvi Foto: Tanjug/AP

U požaru koji je izbio na krovu crkve u zapadnom delu Filadelfije došlo je do urušavanja delova građevine, prilikom čega je povređena jedna osoba koja je hospitalizovana. Vatrogasci su posle velike borbe sa vatrenom stihijom stavili požar pod kontrolu. Uzrok izbijanja plamena nije poznat, a za vreme požara na krovu crkve su bili radnici.

Veliki plamen buknuo je u utorak popodne u hramu Veliki Biblijski put, a snimci iz helikoptera koji su kasnije objavljeni prikazuju da se zapalio krov svetinje.

- Ugledao sam dim i odmah sam potrčao da spasem ljude iz predvorja. Nisu ni znali da crkva gori - rekao je jedan svedoka za lokalne medije.

Vatrogasci su naporno pokušavali da spasu crkvu koja je sagrađena davne 1904. godine. Jedan od zvaničnika vatrogasne jedinice Filadelfije Adam Tajl rekao je da je povređena najmanje jedna osoba, koja je transportovana u bolnicu, a stepen njenih povreda za sada nije poznat.

Razumem da je to istorijska građevina od velikog značaja. Dajemo sve od sebe da spasemo onoliko koliko možemo. Rizik je veliki i situacija veoma opasna - rekao je Tajl.

Prema izveštavanju medija, u trenutku požara na krovu su bili radnici. Stenli Rid, jedan od svedoka, kaže da je sveštenik Bendžamin Piterson pokušao da pomogne u gašenju, ali je vatra izmakla kontroli.

- Odmah je otrčao na mesto požara i pokušao da podigne merdevine i popne se kako bi pomogao radnicima na prostoru gde je već buktao plamen. Imao je samo jedno crevo kojim je pokušao da ugasi požar - rekao je Rid.

Crkva takođe služi kao prihvatilište za oko 15-20 starijih građana.

- Tamo su ostale sve moje stvari. Porodične torbe, odeća, čizme, patike, frižider, DVD plejer - rekla je Barbara Senders, jedna od onih koja je živela u crkvenim prostorijama.

Navodi se takođe da je sveštenik Piterson skrhan i očajan zbog svega što se dogodilo. Etel Piterson Džonson kaže da je njen otac započeo svešteničku službu pre 62 godine, a poslednjih 30 godina je sveštenik ove crkve.

- Slomljena sam zbog požara, ali zahvalna sam što niko nije povređen - dodala je ona.

Vatrogasci su istakli da su se srušili delovi zidina crkve, ali o mogućem uzroku nije bilo reči.

Crveni krst i druge lokalne instirucije Filadelfije pomagali su vatrogascima, a takođe skupljaju pomoć za sanaciju štete.

(Telegraf.rs/Action News)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA