Uhapšen uticajni aktivista Hongkonga, kineska vojska spremna da primeni silu "ako zatreba"

Vong je u junu pušten iz zatvora gde je služio kaznu zbog nepoštovanja suda

  • 3
Džošua Vong Džošua Vong; Foto: Tanjug/AP

Honkoški prodemokratski aktivista Džošua Vong uhapšen je u petak, dok su novi protesti planirani za vikend otkazani jer organizatori nisu dobili odobrenje za njihovo održavanje. Kineska vojska upozorava da nemaju samo fiktivnu ulogu nedaleko od Hongkonga, već da će reagovati u slučaju nužde.

Vong, koji je predvodio i proteste 2014. godine koji su na 79 dana paralisali delove grada, pušten je iz zatvora u junu, nakon što je odslužio petonedeljnu kaznu zbog nepoštovanja suda, prenosi Rojters.

- On je iznenada uguran u privatni automobil - piše na Tviter nalogu Vongove političke stranke Demosisto, koja se zalaže za veću demokratiju u Hongkongu.

U postu se dodaje da je on prebačen u policijsku stanicu u kvartu Van Čai.

Hongkong se suočava sa najvećom političkom krizom od kada ga je 1997. godine Velika Britanija vratila pod kinesku upravu.

Hong Kong Protests Protesti u Hongkongu i sukobi sa policijom traju od juna; Foto: Tanjug/AP

Demonstracije u Hongkongu su počele u junu u znak protesta protiv predloženog zakona o izručenju kojim bi bila omogućena ekstradicija iz Hongkonga u Kinu, a nakon što je nacrt zakona povučen okupljanja su prerasla u proteste protiv vlade.

KINESKA VOJSKA ĆE REAGOVATI AKO SE POGORŠA SITUACIJA

List Čajna dejli piše da svrha stacioniranja kineskih vojnika u Hongkongu nije simbolička i da oni neće imati razloga da ne reaguju ukoliko se situacija u gradu pogorša.

Kina je u četvrtak završila, kako je navela, rutinsku rotaciju vazdušnih, kopnenih i morskih snaga u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, u kojoj se od juna održavaju antivladine demonstracije, podseća Rojters.

Odred vojnika Narodnooslobodilačke armije stacioniran je u Hongkongu od 1997. godine, a toj bivšoj britanskoj koloniji "nad glavom visi" mogućnost njihove raspodele kako bi se ugušili protesti, iako je gradska vlada više puta saopštila da može da se nosi sa situacijom.

hongkong, protesti, građani, demonstranti, policija, sukob Policija neprestano pokušava da smiri građane, kineska vojska je u pripravnosti; Foto: Tanjug/AP

Prema proceni analitičara, garnizon broji između 8.000 i 10.000 vojnika, koji se nalaze u bazama na jugu Kine i u nizu kasarna u Hongkongu, koja ima status specijalne administrativne oblasti (SAO).

- Iako vlada SAO do sada nije osećala potrebu da pozove garnizon, to ne znači da to neće uraditi ukoliko to zahteva - upozorava Čajna dejli, koji se objavljuje na engleskom jeziku, u uvodniku.

U nastavku teksta ističe se da oružane snage neće imati razloga da ne reaguju, ako se situacija dodatno pogoša i nasilje i nemiri prete da izmaknu kontroli pod vođstvom, kako su naveli, problematičnih osoba, koje se zalažu za secesiju Hongkonga.

Čajna dejli, koja je u vlasništvu kineske vlade, naglašava da garnizon Narodnooslobodilačke vojske u Hongkongu nije samo simbol kineskog suverniteta nad gradom, prenosi Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    30. avgust 2019 | 13:42

    Samo ostro protiv zapadnih placenika Srbija je uz vas

  • Nikolas

    30. avgust 2019 | 12:39

    JA VERUJEM DA CE KINESKA ARMIJA RESITI TAJ PROBLEM ZA JEDNU NOC DEMOKRATSKIM PUTEM I DA CE VEC SLEDECE JUTRO SVE BITI KAO DA NICEG NIJE NI BILO!!!

  • Aca

    30. avgust 2019 | 12:46

    Tako je zivela Kina samo jamo braco Kinezi sa izdajnicima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA