Protesti u Hongkongu se nastavljaju, Kina upozorava "kraj je blizu"

U ponedeljak protestantima se pridružilo oko 10.000 učenika

  • 4
Hongkong protesti Keri Lam Foto: Tanjug/AP

Prodemokratski protesti u Hongkongu nastavljeni su u ponedeljak generalnim štrajkom i bojkotom u školama, a demonstrantima su se pridružili i učenici. Iako je u ponedeljak počeo novi semestar za učenike na poluautonomnoj kineskoj teritoriji, organizatori protesta rekli su da je čak 10.000 učenika iz 200 škola preskočilo nastavu.

Srednjoškolci na protestu rekli su za CBS njuz da su zahvalni na podršci koju su dobili od ostalih stanovnika Hongkonga.

Hiljade demonstranata preplavilo je aerodrom u Hongkongu u nedelju u pokušaju da ga ponovo zatvore i primoraju svet da posveti pažnju njihovim zahtevima.

Hongkong protesti Keri Lam Foto: Tanjug/AP

Ovoga puta nisu uspeli da uđu u zgradu terminala zbog zabrane suda, ali su umesto toga blokirali saobraćaj i bacali su predmete na piste.

Demonstranti su napravili barikade kako bi blokirali aerodromsku službu udaljenu jednu stanicu od samog aerodroma. Zbog ovog čina mnogi putnici morali su da pečače 45 minuta do aerodroma kako bi stigli na let.

Iako je u jednom trenutku delovalo da će doći do sukoba, on se ipak izbegao. Otkazano je na desetine letova, ali je aerodrom ipak uspeo da ostane otvoren i operativan.

Subota je bila nasilnija, a demonstranti su napali vladin štab. Bacali su cigle i vatrene bombe. Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

U ponedeljak je u uvodniku u kineskim državnim medijima izdato upozorenje da "dolazi kraj onima koji pokušavaju da rasture Hongkong".

Hongkong protesti Keri Lam Foto: Tanjug/AP

Iako nisu navedeni detalji o bilo kojoj konkretnoj nadolazećoj akciji, ali ovo upozorenje moglo bi da se odnosi na potencijalnu akciju kineskih trupa.

Ovo upozorenje nije uplašilo demonstrante, koji ne odustaju od svojih zahteva.

LIDERKA DEMANTUJE DA BI PODNELA OSTAVKU

Liderka Hongkonga Keri Lam izjavila je da nikad nije tražila od kineske vlade da joj dopusti da podnese ostavku kako bi okončala političku krizu u tom gradu. 

Ona je reagovala na Rojtersove izveštaje o navodnom snimku njenog glasa sa sastanka sa poslovnim liderima kada govori da bi se izvinila i podnela ostavku, da ima izbora.

Hongkong protesti Keri Lam Foto: Tanjug/AP

Lam je na konferenciji za novinare rekla da nikada nije razmišljala o tome da traži da podnese ostavku i da Peking veruje da bi njena vlada mogla da reši tromesečnu krizu bez intervencije sa kontinentalne Kine.

- Nisam ni razmišljala o tome da o ostavci razgovaram sa centralnim vlastima. Ostavka bi bila moj izbor - rekla je Lam i dodala da je razočarana komentarima objavljenim sa privatnog sastanka.

- Mislim da mogu voditi svoj tim da pomognem Hongkongu da izađe iz ove situacije. Još uvek imam samopouzdanje da to uradim - rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robert

    3. septembar 2019 | 11:03

    Bravo hong kong, odvojte se od diktatora! Ne mogu vas sve pobiti! A ako probaju , kraj im je!

  • Srbija

    3. septembar 2019 | 11:21

  • joakim

    3. septembar 2019 | 16:33

    E da mogu komunisti bi opet isterali tenkove da gaze nenaoruzan narod junacine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA