• 1

Od heroja do diktatora Zimbabvea, od slobode do inflacije: Kako je izgledala vladavina Mugabea

Bivši predsednik Zimbabvea preminuo je u 96. godini

  • 1

Govorio je da će da napusti vlast u Zimbabveu tek kada napuni 100 godina, ali ga je vojska urkotila i 2017. godine praktično izvršila državni udar. Robert Mugabe, posle 37 godina na vlasti, sa 93 godina završio je u kućnom pritvoru, a onda je sklopio nagodbu sa vojskom i pristao na ostavku. Naravno, pod povoljnim uslovima za njega i njegovu suprugu. Umro je u 96. godini.

I narod se tada pobunio protiv predsednika Mugabea, a zabeležene su slike iz glavnog grada Hararea, na kojima demonstranti grle vojnike, uzvikujući "Odlazi, odlazi, generale naš" i nose transparente s natpisom "Ne Mugabeovoj dinastiji".

zimbabve, izbori, protesti, nasilje

Foto: Tanjug/AP

Ekonomska situacija u Zimbabveu nije bila nimalo zavidna, a zbog hiperinflacije koja je divljala grašani su počeli da koriste devize. Poslednja novčanica koja je štampana iznosila je 100 trilijardi dolara.

Početkom 2000-tih godina Mugabe je naredio oduzimanje zemlje farmerima koji su mahom bili poreklom iz Velike Britanije i nekih drugih evropskih zemalja. Takva politika izazvala je pad poverenja investitora, a proizvodnja u Zimbabveu je drastično opala, posebno nakon uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji.

Emerson Mnangagva, Zimbabve, predsednik

Foto: Tanjug/AP

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. bio na meti evropskih i američkih sankcija.

Hvaljen je kao revolucionarni heroj afričke oslobodilačke bobre, koja je pomogla da se Zimababve oslobodi od britanskog kolonijalizma, imperijalizma i bele manjinske vladavine. Nasuprot tome, smatran je diktatorom odgovornim za pogrešno upravljanje ekonomijom, široko rasprostranjenu korupciju, rasnu diskriminaciju, kršenje ljudskih prava, suzbijanje političkih kritičara i zločine protiv čovečnosti.

Na vlasti u Zimbabveu bio je od 1980. godine - bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine postao je predsednik države.

Pre 4 godine, izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe (93) podneo je danas ostavku.

Foto: Tanjug/AP

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita. Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru. Završio je studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

ZA ROĐENDAN DVA PEČENA SLONA

Za svoj 91. rođendan, iako mu je zemlja bila u rasulu i spoljni dug je otišao u nebesa, a stanovništvo gladovalo, to ga nije sprečilo da napravi raskalašnu rođendansku zabavu.

robert mugabe, supruga grejs

Foto: Tanjug/AP

On je proslavu svog 91. rođenadana potrošio čak milion dolara. Taj novac, naravno, nije dao iz svog džepa, već iz džepa osiromašenog naroda. Mesecima su se prikupljale "donacije" za finansiranje njegovog rođendanskog partija, s tim da su donacije zapravo prislino oduzimanje novca od naroda, pisao je tad britanski "Gardijan".

Tada je opozicija tvrdila da su, na primer, svi učitelji iz škola morali da daju po 10 dolara za predsednikovu zabavu. Mesto radnje bio je golf klub kraj luksuznog hotela, podeljeno je bilo 20.000 pozivnica, a na meniju torta od 89 kilograma, bizoni, sabljarke i - dva slona!

CENIO JE JUGOSLAVIJU I SRBIJU

Mugabe je istakao 2014. godine da njegova zemlja želi saradnju sa Srbijom.

Zimbabve, Robert Mugabe

Foto: Tanjug/AP

On je, u intervjuu RTS-u, rekao da je uputio poziv šefu srpske diplomatije, dodavši da dve zemlje treba da obnove vezu.

Prema njegovim rečima Zimbabve sa Srbijom želi saradnju u mnogim oblastima.

- Neka dođu delegacije stručnjaka da pričamo o zajedničkim projektima. Želimo da radimo sa Jugoslavijom i daćemo joj prednost. Nekada Jugoslavija, a danas Srbija je jedina zemlja za koju možemo da kažemo da je naš prijatelj - poručio je Mugabe.

I POSLE MUGABEA NEREDI

Januara ove godine buknuli su novi protesti protiv vlasti i nasilno gušenje. Bilo je pretučenih i ubijenih građana.

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, čiji je nadimak Krokodil, optužen je za brutalnost i vođenje militarističke grupe. Građani se osećaju izdano s obzirom da je Emerson nakon što je zamenio Roberta Mugabae, obećao da će izgraditi novi Zimbabve.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    Како то да сваки председник који се борио за суверенитет своје земље проглашен је императором Замислите дрскости хтео да се ослободи британске колонијалности На све то поштовао Србију И како то народ Зимбабве и после свргавања није задовољан Па отишао је диктатор али нису колонизатори

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima