≫ 

Presuda nakon 18 godina od otmice sina biznismena: Poljska mora da isplati 100.000 evra odštete

Dve godine je bio utamničen u podrumu, a potom ubijen i zakopan u šumi

  • 0
Krzysztof Olewnik, Kristof Olevnik

Foto: tvn24.pl

Otmica sina poljskog biznismena 25-godišnjeg Kristofa Olevnika 2001. godine, i pored toga što je porodica isplatila otkupninu otmičarima, dovela je do njegovog ubistva dve godine kasnije, a sada i do presude Evropskog suda za ljudska prava koji je zbog nemara države i policije naložio Poljskoj da porodici ubijenog mladića isplati 100.000 evra na ime nematerijalne odštete.

Olevnik je kindapovan 2001. godine nakon žurke koju je organizovao u oktobru 2001. u Ploku, u Poljskoj, a dva dana kasnije otmičari su od porodice zatražili otkup od 300.000 američkih dolara, kasnije podignut na 300.000 evra.

Dve godine je bio utamničen u podrumu, a potom ubijen i zakopan u šumi. Njegovo telo je pronađeno 2006. nakon hapšenja otmičara, od kojih je jedan priznao delo i pokazao na mesto ukopa.

U odluci Evropskog suda, koja je objavljena na njegovom sajtu, navodi se da je Poljska prekršila član dva Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje pravo na život, jer nije izvršila dužnost države da zaštiti život sina i brata podnosilaca predstavke.

Takođe je odgovorna jer je sprovela neadekvatnu istragu smrti, zbog niza ozbiljnih grešaka policije u vezi sa otmicom Olevnika koja je rezultirala njegovom smrću.

- Pored toga, uprkos što je Parlament istražio ovaj slučaj i dao veoma kritički izveštaj, kao i naporima tužilaštva da pokrene postupak protiv policije, tužilaca i visokih državnih službenika, postupak za ubistvo Olevnika još uvek traje, 17 godina nakon njegove otmice, a okolnosti događaja nisu u potpunosti razjašnjene - konstatuje se u odluci suda.

Na ime nematerijalne odštete, sud je naložio Poljskoj da majci i bratu ubijenog mladića isplati ukupno 100.000 evra.

evropski zakoni, sudija, sudski čekić

Foto: Foter/Flickr/SalFalko

Olevnik je bio sin lokalnog biznismena u mesnoj industriji u Ploku. Kidnapovan je nakon žurke koju je organizovao u oktobru 2001. godine, a na kojoj je bio i lokalni policaja, čije su kolege kasnije vodile ovaj slučaj, preneli su poljski mediji.

Nakon dve godine od otmice, otkupnina je predata kinaperima u Varšavi, tako što je torba sa novcem sa nadvožnjaka bačena na ulicu ispod.

Otmičari su uzeli otkup, ali Ovlenik nikada nije oslobođen.

U presudi Evropskog suda navodi se da je 10 članova bande pravosnažno osuđeno 2010. godine, i mada ne navodi visinu izrečenih kazni, sud kaže da su osuđeni mahom na osnovu priznanja.

Oni su tokom suđenja opisali da su svoju žrtvu držali vezanu za zid lancima oko vrata i nogu. Takođe su ga drogirali, prebijali i slabo hranili.

Vođa i još dva otmičara su umrla u pritvoru pre i nakon suđenja.

Iako su njihove smrti kvalifikovane kao samoubistva, nakon što su istražene, dovele su do ostavke ministra pravde i talasa otpuštanja u tužilaštvu i zatvorskoj službi, podseća se u odluci Evropskog suda.

Navodi se i da je pored postupka protiv otmičara, bilo i nekoliko pokušaja između 2009. i 2013. da se razjasni otmica i ubistva.

Konkretno, tužilaštvo u Gdansku pokrenulo je krivične postupke protiv većine umešanih u slučaj - policije zbog zloupotrebe ovlašćenja, tužilaca zbog nepažnje i visokih državnih službenika zbog neaktivnosti.

Dvojica službenika nisu odgovarala jer su krivična dela zastarila, a druge istrage su obustavljene.

Podnosioci predstavke, majka i brat ubijenog obratili su se Evropskom sudu 2015. godine.

Pogledajte video: Srpkinju kidnapovali "policajci" zbog duga od 50.000 evra

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA