Prestižni Harvard u centru skandala: Primio 9 miliona evra od pedofila Epstajna, pa odbio donacije

Kako kaže direktor škole, Epstajn je davao poklone Harvardu između 1998. i 2007. godine

  • 4
Jeffrey Epstein Foto: Tanjug/AP

Prestižni Harvard Univerzitet primio je skoro devet miliona dolara u vidu poklona od Džefrija Epstajna, milijardera pedofila koji je pre nekoliko nedelja pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji, gde je čekao suđenje zbog seksualne trgovine maloletnicama, potvrdio je predsednik škole. On je dodao kako su prestali da primaju njegove donacije 2008. godine, nakon što je Epstajn priznao krivicu za optužbe za prostituciju na Floridi.

- Epstajn je davao poklone Harvardu između 1998. i 2007. godine, ali Univerzitet je odbio njegove donacije kada je 2008. priznao krivicu - rekao je predsednik Lorens Bekav u poruci upućenoj zajednici Harvard u četvrtak, piše CNN.

Bekav je rekao kako postoji neiskorišćeni iznos od 186.000 dolara od Epstajnovih poklona, koji će biti doniran organizacijama koje podržavaju žrtve trgovine ljudima i seksualnog zlostavljanja.

Najveći poklon iznosio je 6,5 miliona dolara za podršku Programa za evolucijsku dinamiku iz 2003. godine, ali Univerzitet je takođe primio druge poklone u ukupnom iznosu od oko 2,4 miliona dolara.

- Epstajnovi zločini su odvratni i ponižavajući. Duboko žalim zbog prošlosti u kojoj je Harvard bio povezan sa njim - napisao je direktor.

Bekav je pre dve nedelje naredio da se pregledaju sve Epstajnove donacije Harvardu, dodavši da je istraga u toku.

Poruka predsednika Harvarda došla je usred istrage koju na MIT-u vodi advokatska firma koju je angažovao Univerzitet, kako bi se ispitale Epstajnove donacije ovoj ustanovi.

Predsednik MIT-a Rafael Reif rekao je u četvrtak da je 2012. potpisao pismo zahvalnosti Epstajnu za donaciju i da su stariji članovi administracije znali za poklone fondacije milijardera laboratoriji MIT-a između 2013. i 2017. godine.

Džefri Epstajn Foto: Profimedia/Zuma Press

- Većina njegovih poklona bila je za trenutnu upotrebu i skoro svi su potrošeni pre nekoliko godina jer su bili predviđeni kao podrška istraživanju i obrazovanju - napisao je Bekav i dodao da će preostali novac biti potrošen na pravi način.

On je istakao kako će sazvati grupu koja će preispitati kako ove situacije sprečiti u budućnosti.

- Takvom ponašanju nema mesta u našem društvu. Harvard nije savršen, ali ja kao predsednik uvek ću se truditi da budemo bolji - zaključio je on.

Da podsetimo, Džefri Epstajn umro je u zatvoru 10. avgusta, dok je čekao suđenje po federalnim optužbama za trgovinu seksom maloletnih devojaka, nekih čak 14 godina. Njegova smrt potvrđena je kao samoubistvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    13. septembar 2019 | 15:10

    Zato su proglasili taj fakultet za najbolji jer su deca polagala kod Džefrija Epstajna, napunio ih znanjem.

  • Na

    13. septembar 2019 | 12:47

    Novac niko nije gadljiv ??!!Pa bio on monstrum pedofil ili svetac??!!

  • Milos

    13. septembar 2019 | 13:23

    Pa kako bi oni znali da je pedofil

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA