Saudijski avioni napali iransku vojsku: Da li je na pomolu veliki sukob?

Ranije su u medijskim izveštajima govorili o neidentifikovanim bespilotnim letelicama koje su lebdele nad Al Bukamalom i okolnim područjima

  • 15

Ratni avioni Kraljevske saudijske vazduhoplovne snage učestvovali su u ciljanju proiranske vojske na istoku Sirije, rekao je zapadni izvor za "Independent Arabia".

Izvor, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da su saudijski mlaznjaci, između ostalog, uočeni i bombardovali objekte i lokacije iranske vojske u gradu Al Bukamal duž iračke granice.

- Vazdušni napad uništio je skladišta, raketne bacače i baze bespilotnih letelica, za koje Saudijska Arabija misli da će Iran koristiti za ciljanje saudijskih meta nakon napada na naftna postrojenja - dodao je izvor.

Ranije su u medijskim izveštajima govorili o neidentifikovanim bespilotnim letelicama koje su lebdele nad Al Bukamalom i okolnim područjima koja su pod kontrolom iranskih snaga i njegovih saveznika na istoku Sirije.

Isti izvor potvrdio je da međunarodna koalicija protiv ID-a cilja i grupe na crnoj listi kao terorističke organizacije kao što su kurdske snage i druge aktivne iranske i iračke vojnike u Siriji i drugde.

Međutim, visoki saudijski zvaničnik negirao je sve izveštaje o umešanosti njegove zemlje u pokretanje vazdušnih napada na iranske snage u Siriji.

Ostaci drona., napad Saudijska Arabija Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

U sredu je saudijsko ministarstvo odbrane organizovalo konferenciju za novinare na kojoj je novinarima pokazalo šta ona opisuje kao iransku krstareću raketu i bespilotnu letelicu "Delta Wing" (UAV).

- Istraga je pokazala da je tip bespilotnih letelica "Delta Wing", a informacije koje je dobilo ministarstvo ukazuju da je tehnologija bespilotne letelice iranska - rekao je portparol ovog odeljenja pukovnik Turki al-Maliki.

- Napad je pokrenut sa severa i Iran je nesumnjivo sponzorisao - rekao je on na konferenciji za novinare o dodao:

- Radimo na tome da znamo tačnu tačku lansiranja - dodao je zvaničnik.

U utorak je američki zvaničnik tvrdio da su krstareće rakete korištene u napadima na saudijske naftne objekte, a napad je došao iz Irana.

U subotu je naftnom postrojenju "Saudi Aramco" napao veći broj naoružanih bespilotnih letelica, prouzrokujući ogromne eksplozije i požare u objektu kompanije u Abkaiku u istočnom delu kraljevstva.

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napade.

(Telegraf.rs/Pravda)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    19. septembar 2019 | 22:19

    Američka kuhinja

  • Dejan

    19. septembar 2019 | 23:39

    Arabija gađa sirijsku teritoriju a ljuti se kad Iran ili kad Huti gađaju njih . Misle da će Amerika da ih odbrani .

  • Slavko

    19. septembar 2019 | 22:36

    Slusam Trampa kaze pocinili su veliki zločin i Iran mora da plati . Ono sta mi je prvo palo na pamet je koliko Iranaca ce sad da pobiju zbog nafte i para. I onda kažu zivot je neprocenjiv, koliko ja vidim Amerima svaki zivot ima svoju cenu a neki je i nemaju bezvrijedni su!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA