Moćna farmaceutska kompanija na sudu: Tablete za mršavljenje ubile 2.000 ljudi?

Suđenje za ubistva i prevaru pokušaće tačno da odgovori na to šta se dogodilo u farmaceutskoj industriji

  • 0

Danas u Francuskoj počinje suđenje za jedan od najvećih medicinskih skandala u toj zemlji oko tableta za mršavljenje za koje se veruje da su ubile oko 2.000 ljudi, a još mnogima prouzorkovale doživotna oštećenja, piše "Gardijan".

Suđenje za ubistva i prevaru pokušaće tačno da odgovori na to šta se dogodilo u farmaceutskoj industriji.

Na optuženičkoj klupi nalazi se Servier, jedna od najvećih i najmoćnijih privatnih laboratorija koja je optužena za prikrivanje nuspojava nekad široko rasprostranjenog leka Mediator.

Osim farmaceutske kompanije, na optuženičkoj klupi naći će se i francuska državna regulatorna agencija koja se tereti da nije dovoljno učinila kako bi se sprečila smrt te trajna oštećenja pacijenata.

Smrtonosna tableta propisivala se dijabetičarima s prekomernom težinom, ali i zdravim ženama koje su želele da smršaju jer su delovale na način da smanjuju apetit.

Sudija, sudski čekić

Foto: Profimedia/Caia Image

U periodu između 1976. do 2009. godine lek je prepisan za oko 5 miliona ljudi, uprkos tome što se sumnjalo da uzorkuje srčane smetnje i smetnje za pluća.

Servier je inače do sada platio skoro 132 miliona evra odštete, prenosi Index.hr.

Lek inače noije povučen sa tržišta sve do 2009. godine.

U Francuskoj optužnici dugoj 677 stranica stoji kako je Servier odgovoran za dugoročnu prevaru jer je "namerno priktio stvarne karakteristike leka" od sedamdesetih godina te sakrio medicinske studije koje su bile negativne po lek.

Na optuženičkoj klupi naći će se 21 osoba.

(Telegraf.rs/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA