Misteriozna bolest pluća povezana sa e-cigaretama kosi Amerikance: Devet osoba umrlo za mesec dana

Poslednja žrtva je 50-godišnji muškarac iz Kanzasa

  • 4
Elektronske cigarete, e-cigarete Elektronske cigarete nisu tako "zdrave" kao što se ranije mislilo; Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Pedesetogodišnji muškarac iz Kanzasa deveta je osoba koja je umrla zbog konzumiranja elektronskih cigareta u SAD, otkrili su zvaničnici.

To je drugi zabeleženi slučaj u ovoj saveznoj državi, a preminuo je od misteriozne bolesti pluća povezane sa pušenjem ovog elektronskog uređaja. Žena starija od 50 godina, koja je bila aktivni pušač e-cigareta, takođe je umrla u Kanzasu početkom ovog meseca.

Prema zvaničnim podacima broj hospitalizovanih zbog plućnih bolesti povezanih sa ovim uređajima porstao je na 530 u odnosu na prošli četvrtak.

- S tugom saopštavam da je preminula još jedna osoba u vezi sa bolešću prouzrokovanom e-cigaretama. Neumorno radimo na tome da u saradnji sa drugim državama prikupimo činjenice o elektronskim cigaretama i njihovim efektima - rekla je guvernerka Kanzasa Lota Keli.

Kanzas nije jedina država sa zabeleženim slučajevima ovakve vrste smrti. Isti broj umrlih je i u Kaliforniji, dok je po jedna osoba preminula u Misuriju, Oregonu, Minesoti, Ilinoisu i Indijani.

Prvi smrtni slučaj zabeležen je u Ilinoisu 24. avgusta.

Centri za kontrolu bolesti (CDC), Uprava za hranu i lijekove (FDA) i državni zdravstveni zvaničnici i dalje istražuju na koji način e-cigarete mogu da izazovu smrtonosna oboljenja kod ljudi.

e cigarete Elektronske cigarete; Foto: Pixabay.com

Međutim, tek treba da ustanove da li su i koji pojedinačni proizvod ili hemikalija uzrok toga, dok naučnici sa Harvarda tvrde da se susreću sa "novom bolešću".

U međuvremenu, zdravstveni zvaničnici upozorili su ljude da na ulici ne kupuju proizvode na bazi THC-a ili CBD-a mogu da budu koji su sastavni deo ovih cigareta i da ne koriste ulja koja u sebi sadrži određen procenat marihuane.

Sumnja se, takođe, da supstanca E acetat, koji se nalazi u ponekim uljima, može da bude glavni uzročnik izazivanja plućnh bolesti. Na pluća može delovati poput masti, oštećujući sitne kesice koje se pune vazduhom. E acetat nađen je samo u ponekim uljima koja su koristili teško oboleli pacijenti.

CDC je prošle nedelje saopštio da je u SAD-u prijavljeno 530 potvrđenih i verovatnih slučajeva u 38 država, što je rast od 380 u odnosu na prethodnu nedelju. Bolest uglavnom pogađa muškarce, a zabrinjavajući je podatak da mladi između 18. i 34. godine čine 67 odsto slučajeva obolelih od plučnih bolesti prouzrokovanih pušenjem.

Simptomi ovakve bolesti najčešće su bol u grudima, nedostatak daha i kašalj. Mogu se javiti i stanje umora, dijareja, groznica i gubitak telesne težine.

Najteži slučajevi najčešće završavaju u bolnici sa teško oštećenim plućima koja su često zaražena pneumonijom, a u retkim slučajevima, pacijenti moraju da budu smešteni u indukovanu komu.

U Mičigenu i Njujorku na snazi je zabrana korišćenja elekronskih cigareta sa ukusima, a cilj je da se mladi odvrate od korišćenja elektronskih cigareta.

Broj srednjoškolaca koji koriste e-cigarete udvostručio se u poslednje dve godine, a 27 odsto ispitanih priznalo je da je koristilo e-cigarete u poslednjih mesec dana, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja.

(Telegraf.rs/Dejli mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    24. septembar 2019 | 12:21

    To mora da je neka Ruska diverzija.

  • Rs

    24. septembar 2019 | 16:20

    Pa da umiru jer duvaju ulje kanabisa

  • DRagutin

    24. septembar 2019 | 18:15

    A koliko njih umre zbog pušenja običnih cigara o tome se ne piše? Koliko njih nastrada zbog raka pluća, grla, jezika itd...???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA