• 0
 ≫ 

Vrhovni sud doneo presudu: Džonsonova suspenzija parlamenta bila nezakonita

 ≫ 

Džonson je 28. avgusta od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta

  • 0
Boris Džonson kriv

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je danas da je suspenzija parlamenta koju je zahtevao novi premijer Boris Džonson bila nezakonita.

Džonson je 28. avgusta od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to uradio kako bi potkopao pokušaje sprečavanja njegovog plana za izlazak iz Evropske unije 31. oktobra sa ili bez dogovora.

 

Parlament je trebalo da bude suspendovan do 14. oktobra.

- Odluka da savetuje njeno Veličanstvo da suspenduje parlement bila je nezakonita zato što je imala efekat nezadovoljstva ili sprečavanja sposobnosti parlamenta da sprovodi svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja. Parlament nije suspendovan, tako je jednoglasno odlučilo svih 11 sudija. Sada je na parlamentu, a posebno na predsednicima oba doma da odluče o narednim koracima -, rekla je predsednik Vrhovnog suda Brenda Hale.

Vrhovni sud, Velika Britanija

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Predsedavajući Donjeg doma parlamenta Džon Berkau je odmah reagovao, ističući da bi parlament trebalo hitno da se sastane.

Pozivi premijeru Borisu Džonsonu da podnese ostavku i zahtevi za hitno održavanje sednice britanskog parlamenta, prve su reakcije na odluku Vrhovnog suda da je suspenzija parlamenta na Džonsonov zahtev bila nezakonita.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin pozvao je premijera Borisa Džonsona "da razmotri svoju poziciju".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA