Glečer na Mon Blanu pred pucanjem: Zatvoreni putevi, naređena evakuacija

Stručnjaci su upozorili da deo ledene mase klizi između 50 i 60 santimetara dnevno

  • 0

Italijanske vlasti zatvorile su puteve i evakuisale planinske kolibe nakon što su stručnjaci upozorili na mogućnost urušavanja dela glečera na Mon Blanu.

Oko 250.000 kubnih metara leda preti da se odlomi od glečera na vrhu Grand Žoras upozoravaju lokalni zvaničnici, prenosi BBC.

Gradonačelnik obližnjeg gradića Kurmajora Stefano Miseroči smatra da globalno zagrevanje menja izgled planine.  

Nakon što su stručnjaci upozorili da deo ledene mase klizi između 50 i 60 santimetara dnevno, gradonačelnik Miseroči je potpisao naredbu za zatvaranje puteva sa italijanske strane planine.

Prema njegovim rečima, ne postoji opasnost za stanovnike gradića, ali je bilo neophodno evakuisati sve iz planinskih koliba i turističkih objekata u široj oblasti Rošfora.

- Ovaj fenomen još jednom pokazuje da planina prolazi kroz period velikih promena zbog klimatskih faktora i da je, zbog toga, veoma osetljiva - rekao je Miseroči italijanskim medijima.

Mon Blan je najviši planinski masiv Zapadne Evrope. Ima 11 vrhova iznad 4.000 metara koji se nalaze u Francuskoj i Italiji, a godišnje privuče stotine hiljada turista.

(Telegraf.rs/BBC/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA