• 56
 ≫ 

Sve izjave Žaka Širaka o Srebrenici i bombardovanju Srbije i afere koje je pravio u svojoj zemlji

 ≫ 

Bio zagovornik bombardovanja SRJ 1999. godine, govorio da su Srbi "teroristi i razbojnici", ali je uprkos tom mišljenju poštedeo beogradske mostove

 • 56
Žak Širak, Bombardovanje 1999

Žak Širak podržavao bombardovanje Srbije; Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Vest o smrti bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka proširila se brzinom svetlosti. Ostaće upamćen kao neko ko je bio na čelu Francuske u dva mandata. Prvi put od 17. maja 1995. do 16. maja 2002. i drugi put od 17. maja 2002. do 17. maja 2007. Takođe, ostaće upamćen i po mnogobrojnim aferama iz političke karijre, a Srbi ga pamte kao jednog od velikih zagovornika bombardovanja Republike Srpske i Srbije.

Godine 2011. Širaku je izrečena dvogodišnja uslovna zatvorska kazna pošto je bio proglašen za proneveru javnih sredstava kojima je finansirao stranku koju je vodio. Prvi je francuski šef države koji se suočio sa krivičnim gonjenjem još od Drugog svetskog rata, ali suđenju nije prisustvovao zbog zdravstvenih poteškoća.

U istorijskoj presudi, sud je Širaka proglasio krivim u dva povezana slučaja u vezi sa lažnim poslovima stvorenim u stranci RPR (Republikanska stranka), koju je vodio tokom svog mandata u periodu 1977-1995.

Osuđen je za proneveru javnih sredstava, zloupotrebu položaja i nezakonit sukob interesa. Širak je više puta negirao krivično delo.

- Razočarani smo ovom presudom. Razočarani su verovali u drugačiji ishod. Nadam se da ova presuda ni na koji način neće ugasiti duboku naklonost koju Francuzi osećaju prema Širaku - rekao je tada jedan od njegovih advokat Žorž Kižman.

Žak Širak

Žak Širak, bivši predsednik Francuske. Foto: Profimedia

Širak je uživao imunitet od krivičnog gonjenja tokom predsedničkog mandata 1995-2007, tokom koga je poveo Francusku u evro i oštro se suprotstavio američkoj invaziji na Irak.

Skandali za koje se veruje da je Širak bio umešan u njih

 

Lažni poslovi i povećanje plata "nevidljivim poslanicima

Među "višestrukim dokazima protiv Žaka Širaka", istražitelji su posedovali pismo koje je potpisao tadašnji gradonačelnik Pariza, zahtevajući da se aktivistima RPR-a koji ne postoje u gradskoj kući poveća plata.

Prevara o stambenom povraćaju

Ove malverzacije išle su peko glavnog organizatora žan Kloda Merija, a tvrdi se da je stranka RPR tokom sedam ili osam godina prikupila i do 5 miliona evra godišnje.

Malverzacije prilkom izbora

Dve istrage bile su usredsređene na treći i peti okrug u Parizu, koji su bili uporišta RPR-a. Birački spiskovi bili su ispunjeni sa oko 3.500 imena.

Novac za putovanja

Od 1992. do 1995. godine Širak je navodno platio 310.000 funti u gotovini za putovanja za sebe, porodicu i prijatelje. Sudije su sumnjale da je novac dospeo iz povratnih sredstava. Širak je međutim rekao da je to deo novčanog dodatka na koji članovi državnog vrha imaju pravo.

Žak Širak

Žak Širak; Foto: Tanjug/AP

Prehrambeni proizvodi

Tadašnji gradonačelnik i njegova supruga navodno su tražili 1,5 miliona evra za nabavku namirnica za nedelju dana u svojoj rezidenciji u gradskoj kući. Mnogi računi su bili falsifikovani.

Malverzacije priilikom kupovine zemljišta

Godine 1978. Širak je navodno nagovorio humanitarnu organizaciju da kupi zemlju u blizini njegovog dvorca kako bi pokrenuo planove za izgradnju kampa za odmor i trafostanice. Osnova je bila da se ta lokacija koristi za odmor za stare ljude koji nikada nije izgrađen.

Širak se zalagao za zauzimanje Srebrenice

 

Biblioteka Bila Klintona, nekadašnjeg predsednika SAD, objavila je pre nekoliko godina do tada nepoznate dokumente o ratu u BiH, u kojima je dosta pažnje posvećeno inicijativi Žaka Širaka, tadašnjeg predsednika Francuske, da se Srebrenica vojnom silom oslobodi i preuzme od Srba.

- Francuska je spremna sve svoje vojne potencijale stavi iza akcije za ponovno zaposedanje Srebrenice. Još ne znam šta Britanci misle. Oni su direktno zainteresovani jer je Goražde, gde su njihovi vojnici, blizu Srebrenice. Pitam se hoće li se i oni, kako su to Holanđani uradili u Srebrenici, samo spakovati i otići. Ne želim da Francuska bude saučesnik u takvoj situaciji -  rekao je Širak Klintonu.

Tadašnji francuski predsednik dodao je i da vojna operacija vraćanja Srebrenice Bošnjacima zavisi od volje SAD, Velike Britanije i Nemačke. Širak je naglasio i da njegova zemlja ne može dopustiti "da se oni poubijaju a mi sedimo i ne radimo ništa, čime postajemo saučesnici".

Klinton je na to odgovorio da ceni čvrst stav Francuske po pitanju Srebrenice, ali je naglasio da je za njega Goražde mnogo bitnije.

- Goražde je bitnije od Srebrenice i od Žepe, kako zbog veličine, tako i zbog psihološkog efekta -  naveo je Klinton, dodajući da će Srbi, ako se nešto desi u Goraždu, smatrati "da imaju odrešene ruke za napad na Sarajevo".

Žak Širak

Žak Širak; Foto: Tanjug/AP

Ipak, u dokumentima se navodi da Britanci nisu bili spremni za brzu i nasumičnu odluku o vojnoj akciji u BiH, uprkos pritiscima iz Pariza.

Takođe, Britanci su smatrali da Srbi mogu zauzeti Žepu kad god to žele, iako su sumnjali da će se to desiti jer im je "neophodno nekoliko dana da 'svare' Srebrenicu". U dokumentu se još navodi i da je Velika Britanija još jednom izrazila spremnost da zadrži svoje vojnike u BiH.

- Jedan od osnovnih razloga zašto sam mislio da je ispravno poslati britanske vojnike tamo (u BiH) i zašto oklevam da ih povučem jeste što u tom slučaju preti opasnost od šireg balkanskog rata -  naveo je Džon Mejdžor, tadašnji britanski premijer.

Kako je Širak govorio o Srbima i bombardovanju Jugoslavije 1999. godine

Tadašnji francuski predsednik Žak Širak podržao je inicijativu svetskih moćnika o bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, a kontigent francuskih vojnika bio je jedan od brojnijih u misijama NATO na našu zemlju. Pored mnogobrojnih skandaloznih izjava na račun nedužnih građana Srbije, jednom se posebno istakao i Širak.

Žak Širak

Žak Širak; Foto: Tanjug/AP

- Srbi su narod bez zakona i bez vere. To je narod razbojnika i terorista - rekao je tadašnji šef Francuske.

Bio protiv bombardovanja mostova i centra grada

Tokom NATO agresije na našu zemlju, Žak Širak je pret NATO odlučno postavio zahtev da se beogradski mostovi i centar nipošto ne bombarduju. Zahvaljujući njegovom čvrstom stavu da se Srbi ne kazne totalno, ljudi na beogradskim mostovima i koncertima su preživeli.

Postoje, međutim, mnogobrojne teorije i pretpostavke o tome zašto je Širak poštedeo beogradske mostove, a jedna od takvih teorija, koja nikad nije zvanično potvrđena, jeste i to da je načuo da se veliki broj francuskih državljana okuplja na mostovima kako bi izrazili solidarnost sa srpskim narodom.

Prvi predsednik zemlje-članice EU i NATO koji je posle bombardovanja posetio Srbiju

Širak je prvi predsednik jedne zemlje-članice EU i NATO, koji je posle bombardovanja posetio SRJ. On je u u Beograd doputovao na poziv tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice u dvodnevnu zvaničnu posetu 2001. godine.

Jacques Chirac, Žak Širak, poseta Beogradu

Žak Širak i Vojislav Koštunica; Foto: Profimedia/AFP

Poseta je otpočela tako što je položio cveće na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na beogradskom Kalemegdanu, dok je njegov izaslanik položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Predsednici Jugoslavije i Francuske ocenili su tada posle sastanka u današnjoj Palati Srbija, a tadašnjoj Palati Federacije da pridruzivanje Jugoslavije EU predstavlja "prirodan put".

- Prvi korak za to već je učinjen, diskusijom o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji - koji će, nadam se, biti potpisan "vrlo brzo" - istakao je Širak na zajednickoj konferenciji za novinare, posle susreta sa Koštunicom.

Jugoslavija mora da se vrati na mesto koje je očigledno njeno - mesto u evropskoj porodici - rekao je Širak, podsećajući da je za pridruživanje Uniji potrebno ispuniti niz uslova, među kojima poštovanje granica, razvoj regionalne saradnje, reforme u zemlji.

Širak je Koštunici preneo stav Francuske o neophodnosti saradnje sa Hagom i istakao da, bez obzira na nacionalnost, svi koji su počinili ratne zločine moraju da odgovaraju pred ovim sudom.

Video: Ko je bio Žak Rene Širak?

(M.Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Француз,

  26. septembar 2019 | 13:54

  БИО ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ!

  250
  10

  Podelite komentar

 • CH

  26. septembar 2019 | 14:05

  Francuzi kazu da je bio smece od coveka.Citam komentare na france saitu.

  202
  5

  Podelite komentar

 • Milos

  26. septembar 2019 | 15:24

  Nikada nam niste bili ptijatelji I to je vekovna laz......u velikom ratu vasu navodnu pomoc naplatili ste nam do poslednje pertle olosi......neces imati mira ni na onom svetu!

  182
  7

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA