≫ 

A šta ste vi radili sa 13 godina? Ovi tinejdžeri se bore za spas planete

Generacija Z pobrinula se da ima svoje predstavnike u ogromnom zadatku, a to je "spasiti planetu od budućeg uništenja"

  • 12
Greta Thunberg, Klimatske promene Foto: Tanjug/AP

Klimatska kriza provlači se kroz pore medijske kulture, ali i kroz političke govore. I to iz pravih razloga. Zbog klimatskih promena leti osećamo nesnosne vrućine, a biće još i gore. Mladi su sve aktivniji na području borbe protiv klimatskih promena, što baca svetlo na bolju budućnost mladih generacija.

Generacija Z pobrinula se da ima svoje predstavnike u ogromnom zadatku, a to je spasiti planetu od budućeg uništenja.

Ovako pišu strani mediji. Naravno, ova deca se ne bave bolesnom decom, gladnom decom, ne viču na političare koji ubijaju...

Gretu Tunberg (16) iz Švedske ste već upoznali nakon što je "zapalila UN" svojim govorom, a evo još nekoliko mladih aktivista koji brinu za svoju Zemlju.

Greta Tunberg (16)

Tinejdžerka, klimatska aktivistkinja Greta Tunberg u ponedeljak je otvorila UN samit o klimi osudom svetskih vođa da su propustili da preduzmu snažne mere u borbi protiv klimatskih promena.

Besno im se obratila rečima: "Kako se usuđujete".

- To je sve pogrešno. Ne bi ni trebalo da sam ovde, već u školi na drugoj strani okeana, ali svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje detinjstvo praznim rečima - rekla je ona.

Inače, švedska aktivistkinja za zaštitu okoline nominovana je za Nobelovu nagradu za mir.

Keti Eder (19)

Keti je izvršna direktorka organizacije Future Coalition, najveće mreže mladih u SAD koja je već organizovala proteste za klimatske promene u dobi od 19 godina.

Eder je za "Teen Vogue" rekla kako je njena borba za okolinu krenula u šestom razredu osnovne škole, nakon što je pogledala "An Inconvenient Truth", dokumentarni film iz 2006. godine koji se temelji na predavanjima američkog političara Ala Gorea o globalnom zagrevanju i klimatskim promenama.

Džejmi Margolin (17)

- Kao još mlađa osoba uvek sam mislila da je moj plan za budućnost očekivan. Kako mogu da planiram budućnost kad naše vođe ne rade isto i ostavljaju sledećim generacijama planetu na kojoj ne može da se živi - zapitala je 17-godišnja Džejmi Margolin, inače suosnivačica Zero Hour, pokreta koji je zadužen za to da daje glas generaciji Z u vezi sa klimatskim promenama.

Margolin veruje kako je ključ pravde u rukama klimatskih promena. Otkad je osnovala pokret 2017. organizovala je i nekoliko protesta, akcija lobiranja i slično.

Nadija Nazar (17)

Nadija je takođe suosnivačica i jedna od direktorki Zero Hour. Pridružila se Margolin u oživljavanju te akcije, a za nju, životinje su bile prve koje su je inspirisale na borbu protiv klimatskih promena.

- Kada sam saznala da neke vrste izumiru zbog klimatskih promena znala sam da moram nešto da preduzmem - rekla je ona.

Kao predana vegetarijanka smatra da je industrijska poljoprivreda zanemaren aspekt klimatskog kretanja, a ona čini 14,5 odsto emisije gaslova koji stvaraju efekat staklene bašte.

- Korporacije su toliko iskvarile naš životni stil i učinile toliko otrovnih stvari normalnima, da one ne štete samo našoj planeti, već i ljudima i divljini na Zemlji - dodala je.

Isra Hirsi (16)

S dubokom željom da promeni svet, Isra se prvo upoznala sa klimatskim promenama u srednjoj školi, kada je mogla da nauči više o planeti i okolini.

Tada se pridružila prijateljici Heven Koleman i zajedno sa njom osnovala US Youth Climate Strike, pokret mladih čija je prva demonstracija okupila hiljade ljudi.

Među ovim aktivistkinjama, tu su još i Aleksandrija Viljasenjor (14) koja je tako mlada poznata po svojim protestima petkom ispred zgrade UN. Taj dan ne ide u školu i sedi na klupi ispred zgrade.

Zatim, tu je i pomenuta Heven Koleman koja ima svega 13 godina, a glavni katalizator za njenu borbu je bila lekcija iz petog razreda o seči šuma.

Video: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    27. septembar 2019 | 08:38

    Vise mi lici da je iz neke satanisticke organizacije koju neko gura ispred sebe.

  • S.z

    27. septembar 2019 | 08:53

    Mnogo mi je drago sto ovo nisam radio a pogotovu ne na ovaj nacin - stripovi, slicice, klikeri, albumi, knjige, lastez su mnogo primereniji ovom uzrastu nego OVO sto ne bih znao kako da nazovem.

  • Istina

    27. septembar 2019 | 08:39

    Sa trinaest sam popusio prvu pljugu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA