≫ 

Eksplozija u blizini glasačkog mesta na predsedničkim izborima u Avganistanu, 15 osoba povređeno

Eksplozija se dogodila samo sat vremena nakon što su glasači počeli da se okupljaju na biralištu

  • 0
Avganistan izbori glasanje Foto: Tanjug/AP

Najmanje 15 osoba je povređeno u eksploziji u blizini glasačkog mesta za predsedničke izbore u Avganistanu u gradu Kandahar na jugu zemlje, saopštili su zvaničnici.

Eksplozija se dogodila samo sat vremena nakon što su glasači počeli da se okupljaju na biralištu, prenosi Rojters.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Predsednički izbori u Avganistanu održavaju se danas u atmosferi nesigurnosti i straha od napada talibana, koji su zapretili da će nasiljem odvratiti građane od izlaska na birališta.

Pravo glasa ima oko 9,6 miliona Avganistanaca koji će birati između 18 kandidata od kojih se zapravo samo šest smatra ozbiljnim.

Favoriti su aktuelni predsednik Ašraf Gani i predsednik Izvšnog veća Abdulah Abdulah koji kaže za AP da strahuje od izbornih manipulacija.

Avganistan izbori glasanje Foto: Tanjug/AP

Njih dvojica dele vlast već pet godina u vladi nacionalnog jedinstva, nastaloj posle izbora 2014. koje su obeležile optužbe za prevaru i korupciju.

Ipak, najveći izazov na izborni dan biće bezbednost, a posle pretnji talibana susedni Pakistan je zatvorio granične prelaze sa Avganistanom.

Prema najavama, biće angažovano 100.000 pripadnika snaga bezbednost, navodi Rojters. Međutim, u oblastima gde se ne može garantovati sigurnost zbog pretnji talibana, više stotina birališta će ostati zatvorena.

Preteći napadima, radikalni Talibani pozvali su građane da ostanu kod svojih kuća kako "ne bi bili povređeni".

Avganistan izbori glasanje Foto: Tanjug/AP

U intervjuu za AP, ministar unutrašnjih poslova Masud Andarabi rekao je da se plan o bezbednosnim merama tokom izbora pravi više od osam meseci.

Ispred svakog od skoro 30.000 biračkih mesta u zemlji, biće uspostavljena tri različita kordona bezbednosnih snaga. Prva dva bezbednosna prstena najbliže biralištu činiće policajci i obavesdtajci, a u trećem krugu biće pripadnici avganistanske vojske.

Preliminarni rezultati ne očekuju se pre 17. oktora a konačni ne pre 7. novembra. Ako nijedan kandidat ne osvoji 51 odsto glasova, drugi krug biće održan za dve nedelje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA