Partija Sebastijana Kurca ubedljivi pobednik, FPO najveći gubitnik izbora nakon afere "Ibica"

Slobodarci (FPO) su izgubili skoro 10 odsto glasova i pali na treće mesto sa 16 odsto glasova, a preti im gubitak i te pozicije

  • 2

Narodna partija Austrije (OVP) bivšeg premijera Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik današnjih prevremenih parlamentarnih izbora u Austriji, a doskorašnji koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) žestoko je uzdrmana zbog korupcionaške afere, i pretrpela je teški poraz.

OVP je, prema prvim zvaničnim preliminarnim rezultatima na osnovu 46,4 odsto prebrojanih glasova, osvojila 37,2 odsto glasova, što je za 5,7 odsto više nego 2017.

Na drugom mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 22 odsto, koja je, međutim, izgubila više od četiri odsto glasova.

Slobodarci (FPO) su izgubili skoro 10 odsto glasova i pali na treće mesto sa 16 odsto glasova, a preti im gubitak i te pozicije, pošto bi Zeleni, koji su osvojili 14,3 odsto glasova, nakon prebrojavanja više od milion glasova poslatih putem pošte, mogli da ih preteknu.

U parlamentu će još biti partija Neos koja je osvojila 7,4 odsto glasova, a ispada lista "Sada" (Jezt) Petera Pilca, jer nije prešla cenzus od četiri posto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa Bog

    29. septembar 2019 | 19:33

    Imao je Sebastian Kurz podrsku nasih Srba koji su Drzavljani Austrije .

  • ....

    30. septembar 2019 | 06:11

    Cestitke Kurcu na pobedi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA