Sahranjen Žak Širak: Bivšem predsedniku odata vojna počast, prisustvovali Klinton, Putin, Šreder

Sahrani je prisustvovalo i hiljade Parižana koji su se okupili oko crkve nekoliko sati pre dolaska stranih delegacija, kako bi odali počast nekadašnjem političaru

  • 2
Žak Širak sahrana Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori, Pool

Pogrebna ceremonija za bivšeg francuskog predsednika Žak Širaka počela je danas u Parizu u crkvi Sen Sulpis, a na samom početku ceremonije odata mu je vojna počast uz plotune i izvođenje nacionalne himne.

Širakov kovčeg, prekriven nacionalnom zastavom, nakon toga je prebačen u centar groblja, prenosi AP.

Makron, koji je prisustvovao crkvenoj ceremoniji, nije držao govor, a među prisutnima su brojni francuski političari, bivši predsednici Nikola Sarkozi i Fransoa Oland, kao i strani državnici, među kojima su ruski predsednik Vladimir Putin, bivši američki predsednik Bil Klinton, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, jordanski kralj Abdulah Drugi, prenosi AP.

Žak Širak sahrana Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Kako se navodi, privatna sahrana Širaka održaće se na groblju u Monparnasu, a on će biti sahranjen pored ćerke Lorans koja je preminula 2016. godine.

Sahrani je prisustvovalo i hiljade Parižana koji su se okupili oko crkve nekoliko sati pre dolaska stranih delegacija, kako bi odali počast nekadašnjem političaru.

Putin na sahrani Žaka Širaka Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori, Pool

Crkvenu ceremoniju predvodio je nadbiskup Mišel Opeti, koji je na početku izjavio saučešće Širakovoj udovici Bernandeti Širak, koja ceremoniji nije prisustvovala iz zdravstvenih razloga.

Inače u Francuskoj je danas zbog Širakove smrti proglašen Dan žalosti.

Širak je umro u Parizu 26. septembra u 86 godini.

Sahrana Žaka Širaka Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Širak je bio predsednik Francuske u dva mandata od 1995. do 2002. godine i od 2002. do 2007. godine, a prethodno je bio premijer i gradonačelnik Pariza.

Veliki broj Francuza poštovao je Širaka jer je obezbedio zemlji ulogu globalnog "igrača" i zato što se protivio invaziji na Irak 2003. godine, a optužbe za finansijske malverzacije 2011. godine nisu mnogo narušile njegov ugled, ocenjuje Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA