• 0

I Tajland seli svoju prestonicu: Bangkok više neće biti glavni grad

Bangkok se suočava s prenaseljenošću, zagađenjem, porastom nivoa mora i gustim saobraćajem

  • 0

Zbog problema prenaseljenosti, zagađenja i posledica klimatskih promena, kao što je podizanje nivoa mora, sve više zemalja razmatra mogućnost preseljenja glavnog grada.

Posle Indonezije, Tajland bi mogla biti sledeća država u jugoistočnoj Aziji koja će preseliti prestonicu, nakon što je premijer Prajut Can-Oca ocenio da bi takav korak pomogao Bangkoku da prevaziđe sve veće urbane izazove.

Poput Džakarte, Bangkok se suočava s prenaseljenošću, zagađenjem, porastom nivoa mora i gustim saobraćajem, prenosi Blic navode Gardijana.

Pred gradom su dve opcije, pronaći drugi grad koji nije ni predaleko, ni preskup za preseljenje, a druga mogućnost bilo bi raseljavanje u šire područje Bangkoka kako bi se smanjila gužva.

Premijer je istakao da bi takav korak podrazumevao sveobuhvatno istraživanje socijalnih i ekonomskih posledica.

Taj predlog je usledio nekoliko nedelja nakon što je predsednik Indonezije Džoko Vidodo najavio preseljenje administrativnog sedišta te zemlje iz prenaseljene Džakarte u Istocni Kalimantan, na indonezijskom delu ostrva Borneo.

Bangkok

Foto: Wikimedia/Jacob Siverskog

Stanje u Džakarti, izgrađenoj na trusnom području u močvari blizu 13 reka, dodatno je pogoršano stihijskim razvojem, lošim urbanim planiranjem i saobraćajnim gužvama.

Dodatni problem je i to što Džakarta nema vodovodni sistem u severnom delu, pa je zbog toga iskorišćavanje podzemnih voda dovelo do sleganja tla te Džakarta u nekim delovima tone i do 25 centimetara godišnje.

Premda će glavni grad biti sagrađen na drugom mestu, vlasti očajnicki smišljaju mere kako da spasu grad, a neki od predloga su veštačka ostrva oko Džakarte i podizanje brana oko najugroženijih podrucja.

Na listi gradova koji tonu, pored Džakarte su i gradovi poput Venecije, Šangaja, Nju Orleansa i Bangkoka, ali Džakarta je dosad učinila malo toga kako bi pokušala da reši situaciju.

Inače, i do sada su se menjali glavni gradovi.

Godine 2005. Nejpido je postao novi glavni grad Mjanmara, umesto Jangona.

I Kanbera je izgrađena kako bi postala glavni grad Australije 1911. godine umesto Melburna.

Brazilija je takođe sagrađena kako bi Brazil izmestio prestonicu iz Rija de Žaneira 1960. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima