• 1

Novinarka iz Maroka dobila godinu dana zatvora zbog vanbračne veze i abortusa

Novinarka Hajer Rajsuni (28), koja radi za nezavisne novine "Akbar Al Jaum"

  • 1

Novinarka iz Maroka osuđena je na godinu dana zatvora zbog ilegalnog abortusa i seksualnog odnosa van braka, piše "Njujork tajms".

Sud u Maroku proglasio je novinarku i njenog verenika krivim za vanbračne odnose i abortus, te im je izrekao zatvorske kazne.

Novinarka Hajer Rajsuni (28), koja radi za nezavisne novine "Akbar Al Jaum", i njen verenika Rifat al-Amin uhapšeni su 31. avgusta dok su napuštali ginekološku ordinaciju u marokanskoh prestonici Rabat.

Rajsuni, njen verenik, i ginekolog negirali su da se radilo o abortusu i tvrdili da je ona zatražila lekarsku pomoć zbog krvarenja.

Sudija je Rajsuni i Al-Amina osudio na godinu dana zatvora, a ginekologa Džamala Belkeziza na dve godine. Drugi lekar i zaposleni u ordinaciji takođe je proglašen krivim za učestvovanje u postupku abortusa, ali mu je sud izrekao uslovne kazne.

"Akbar Al Jaum" jedne su od retkih nezavisnih novina u Maroku. Rajsuni je pisala o ljudskim pravima i politici, a pokrivala je i demonstracije u regiji Rif na severu zemlje pri kojima je uhapšeno na stotinu demonstranata.

Video: Da bi ove Marokanke sele na motor moraju da traže dozvolu od muževa

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • ajde

    Tako treba. Zasluzila je svojim nemoralnim ponasanjem. Sad je tek ceka pakao ali sta je tu je.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima