≫ 

Pre tačno godinu dana Džamal Kašogi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, nikada nije izašao

Rijad je na samom početku negirao da zna Kašogijevu sudbinu, ali je kasnije potvrdio da je Saudijac ubijen u "gruboj akciji"

  • 2

Pre tačno godinu dana, 2. oktobra 2018. godine, novinar Džamal Kašogi ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dostavio lična dokumenta uoči venčanja sa verenicom, Turkinjom Hatice Čengiz. Novinar (59) nikada nije izašao iz objekta.

U danima koji su usledili, turski zvaničnici su naveli da je Kašogi, koji je pisao kolumne za "Vašington post" u kojima kritikuje saudijskog princa Mohameda bin Salmana, ubijen i raskomadan. U tome je učestvovalo čak 15 saudijskih obaveštajaca.

Rijad je na samom početku negirao da zna Kašogijevu sudbinu, ali je kasnije potvrdio da je Saudijac ubijen u "gruboj akciji".

Ovo ubistvo bilo je na naslovnim stranama svih svetskih medija. Zločin je podstakao bes kod naroda, a oglasili su brojni svetski lideri. Ujedinjene nacije sapštile su u junu da je Kašogi žrtva "namerne, isplanirane egzekucije" za koju je odgovorna Saudijska Arabija. Takođe, UN su saopštile i da postoje dokazi da je sa ovim povezan sam princ Salman.

Mohamed bin Salman je u intervjuu koji je dao u ponedeljak negirao optužbe da je on ta osoba koja je naredila ubistvo, ali je priznao da snosi odgovornost za ono što se dogodilo "pod njegovom stražom".

džamal kašogi, turska, saudijska arabija, princ, nestanak Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu; Foto: Tanjug/AP

Ko je bio Džamal Kašogi?

Rođen je u Saudijskoj Arabiji 1958. godine. Svojevremeno je bio blizak za kraljevskom porodicom i imao je reputaciju reformiste, piše "Al Džazira".

Svoju novinarsku karijeru započeo je u saudijskoj "Gazeti" na engleskom jeziku koja je pokrivala sve važne događaje, uključujući i sovjetku invaziju u Avganistan.

Kašogi je kasnije radio kao savetnik za medije princa Turki bin Fajsala, bivšeg šefa saudijske obaveštajne službe i bivšeg ambasadora u SAD.

Tokom kasnijih godina karijere, Kašogi je postao borac za prava žena i slobodu govora u Saudijskoj Arabiji. Tokom 2017. godine otišao je u egzil u SAD, govoreći da mu je naređeno da "ućuti".

Upravo tamo, Kašogi je počeo da piše mesečne kolumne za "Post" u kojima je često kritikovao politiku Mohameda bin Salmana, uključujući i neslaganje sa njegovom odlukom da se umeša u rat u Jemenu.

U jednom od prvih kolumni za "Post" Kašogi je kritikovao hapšenje saudijskih intelektualaca.

- Saudijska Arabija nije oduvek bila ovako represivna. Sada je to nepodnošljivo - napisao je on.

Sebe je nazivao ponosnim saudijskim patriotom i odbijao je da bude označen kao disident.

džamal kašogi, turska, saudijska arabija, princ, nestanak Mohamed bin Salman; Foto: Tanjug/AP

Šta je Mohamed bin Salman mislio o Kašogiju?

"Njujork tajms" je u februaru izvestio da je Salman rekao jednom od svojih najbližih saradnika tokom 2017. sa će iskoristiti metak za Kašogija ako se on ne vrati u domovinu i ne prestane da kritikuje saudijsku vladu.

Citirajući američke i inostrane zvaničnike koji su imali uvid u obaveštajne izveštaje, "Tajms" je naveo da se Salman žalio još jednom saradniku da je Kašogi postao previše uticajan, a objavljeni statusi na Tviteru smetali su imidžu prestolonaslednika.

Kada ga je saradnik upozorio da bi bilo kakav potez protiv Kašogija mogao da izazove gnev u svetu, Salman je navodno rekao da Saudijsku Arabiju ne treba da bude briga za reakciju na to kako se odnosi prema svojim građanima.

Nakon što je Kašogi ubijen, američki mediji objavili su da je Salman nazvao Kašogija "opasnim islamistom" u telefonskom razgovoru sa zetom američkog predsednika Džeradom Kušnerom i tadašnjim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom. Razgovor se dogodio nešto kratko nakon Kašogijevog nestanka.

Jamal Khashoggi,  Džamal Kašogi, nestali saudijski novinar Vašington posta Kašogijeva verenica; Foto: Tanjug/AP

Kako je Saudijska Arabija reagovala na ubistvo?

Saudijski zvaničnici danima su nudili kontradiktorne izjave povodom Kašogijevog nestanka, a potom i ubistva, prvo tvrdeći da je on napustio konzulat u Istanbulu. Ipak, turski zvaničnici su nastavili sa objavljivanjem dokaza u kojima tvrde da je Saudijska Arabija umešana, a onda je Rijad na kraju morao da prizna da je novinar ubijen u zgradi.

Nekoliko dana nakon Kašogijevog nestana, Mohamed bin Salman rekao je za "Blumberg" da je Kašogi napustio konzulat nakon "nekoliko minuta ili možda nakon jednog sata".

Javni tužilac kraljevine je 20. oktobra izdao sapštenje u kom se navodi da je Kašogi ubijen u tuči i daje uhapšeno 18 državljana Saudijske Arabije. U saopštenju se ne pominje gde se nalazi Kašogijevo telo.

Pet dana kasnije, javni tužilac rekao je da je Kašogijevo ubistvo bilo s predumišljajem, tako negirajući prethodni izveštaj u kom je bilo navedeno da ubistvo nije planirano.

U novemebru je Šalan al-Šalan, zamenik javnog tužioca rekao da se Kašogijevo ubistvo dogodilo nakon što su "pregovori" o njegovom vraćanju u Saudijsku Arabiju propali.

Kašogi je ubijen smrtonosnom injekcijom, a njegovo telo je raskomadano i izneseno iz zgrade, rekao je Al-Šalan, dodajući da je ubistvo naručio šet pregovaračkog tima koji je poslat da razgovara sa Kašogijem.

Saudijski zvaničnici su od tada optužili 11 neimenovanih osoba za ubistvo, uključujući petoricu koji se sada suočavaju sa smrtnom kaznom zbog toga što su naručili i počinili zločin. Rijad je takođe odbio turski zahtev za ekstradicijom osumnjičenih.

U međuvremenu, saudijski kralj Salman naredio je formiranje ministarskog komiteta, koji će voditi njegov sin, a koji će morati da rekonstruiše obaveštajnu službu kraljevine.

kašogi, khashoggi Foto: Tanjug/AP

Ko su članovi osumnjičenog tima?

Prema podacima turske obaveštajne službe, 15 saudijskih obaveštajaca otputovalo je u Istanbul u dva privatna aviona samo nekoliko sati pre nego što je Kašogi ubijen.

Većina njih radila je pri saudijskoj vojsci, bezbednosnim službama, uključujući i kraljevski sud. Među njima nalazio se i forenzički ekspert Salah al-Tubajgi, koji je radio pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Saudijske Arabije. Veruje se da je on taj koji je raskomadao telo.

U timu se takođe nalazio i Maher Abdelaziz Mutreb, viši obaveštajni agent i telohranitelj Mohameda bin Salmana.

Nakon ubistva, još jedan agent Mustafa al-Madani, obukao je Kašogijevu odeću i izašao iz zgrade na zadnja vrata kako bi izgledalo da je novinar napustio konzulat.

Saudijski zvaničnici su takođe okrivili dvojicu visokih funkcioner - koji nisu bili deo grupe koja je otputovala u Istanbul, za "grubu akciju". To su Saud al-Katani, kraljevski savetnik i desna ruka princa i general Ahmed al-Asiri, zamenik šefa obaveštajaca.

Obojica su smenjena sa svojih funkcija. Al-Asiriju se sudi zbog ubistva. On je priznao u januaru da je naredio da obaveštajci ubede Kašogija da se vrati kući, ali da nije naredio upotrebu sile.

Gde je Al-Katani nije poznato.

džamal kašogi, ubistvo, saudijska arabija, saučešće, Salman i Kašogijev sin; Foto: Tanjug/AP

Kako je Kašogi ubijen?

Jezivi detalji o tome šta se dogodilo Kašogiju objavljeni su u turskim medijima i u izveštaju UN.

Izveštaji opisuju kako su osumnjičeni raspravljali o tome kako raskomadati i preneti telo novinara. Nekoliko minuta pre nego što je ušao u zgradu, jedan od članova tima pitao je da li je "žrtveno jagnje" stiglo.

Kašogija su gurnuli u kancelariju generalnog konzula na drugom spratu, pokazuju audio snimci. Mutreb, telohranitelj princa, rekao je Kašogiju da će ga odvesti nazad u Rijad i naredio mu da ostavi poruku sinu u kojoj će mu reći da ne brine ukoliko ne bude mogao da dođe do njega.

Novinar je to odbio nakon čega su ga omamili. Poslednje reči pre nego što je izgubio svest bile su: "Imam astmu. Nemojte to da radite, ugušićete me".

Oko 24 minuta nakon što je stigao, na audio snimku se navodno čuje testera i pomeranje plastičnih najlona.

Kašogijevi posmrtni ostavi nisu nađeni.

Džamal Kašogi, novinar Foto: Tanjug/AP

Kako je reagovao svet?

Kašogijevo ubistvo izazvalo je oštre reakcije širom sveta. Formirane su organizacije za ljudska prava, Mohamed bin Salman je pozivan na odgovornost...

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ovo je nazvao "divljaštvom" i "političkim ubistvom". Nedavno je ponovo naveo da će nastaviti za rasvetljavanjem slučaja.

Predsednik SAD Donald Tramp ubistvo je nazvao "užasnim". Ipak, ističući podršku Rijada kada je u pitanju politika Vašingtona oko Irana i Sirije, kao i prodaju oružja Rijadu, Tramp je obećao da će ostati partner Saudijskoj Arabiji. I dok CIA zvanično veruje da je princ Mohamed bin Salman naručio ubistvo, Tramp kaže: "Moćda jeste, možda nije".

Nemačka, Danska i Finska zabranile su prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Saudijski saveznici - Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Jemen - održali su skupove u znak podrške Rijadu.

Video: Novinar ranjen u navodnom minobacačkom napadu pobunjenika u Venecueli

(Telegraf.rs/N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    2. oktobar 2019 | 11:45

    KADA CEMO SAZNATI RAZLOG UBISTVA-ZBOG NOVINARSTVA ILI STRICA KOJI JE BIO TRGOVAC DIJAMANTIMA I ORUZJEM U VELIKOM STILU!!!??!!

  • Milorad Vujicic

    3. oktobar 2019 | 05:00

    Gdje su sankcije Saud.Arabiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA