≫ 

Lorenzo se približava i obalama Evrope: Meteorolozi UK i Irske zabrinuti, prete im nezapamćene oluje

Upozorenja o vremenskim uslovima koji mogu izazvati životnu opasnost izdata su u delovima Engleske i Velsa, a poplave se očekuju širom pogođenih područja

  • 1
Uragan

Foto: Facebook/NOAA NWS National Hurricane Center

Prema prognozama svetskih stručnjaka uragan Lorenco do četvrtka će se probiti blizu Britanije.

"Met Office" izdao je žuta upozorenja za vreme za danas i sutra, jer delove Britanije i dalje pogađaju jak vetar i kiša.

U delovima Engleske i Velsa izdata su upozorenja za opasnost po život, a poplave se očekuju širom pogođenih područja.

Kada uragan Lorenco bude pogodio Britaniju, znatno manjeg intenziteta nego Ameriku, tokom kraja ove nedelje, doneće niske temperature i jake vetrove na jugozapadu zemlje.

- U mnogim delovima Britanije ostaće lepo i sunčano vreme, ponegde sa pljuskovima, ali na jugozapadu imamo tu jaku kišu i jak vetar koji će progutati sunce rekao je meteorolog iz "Met Office"-a, Aleks Burkil.

Očekuje se da će Lorenco pogoditi Britaniju u četvrtak:

Na udaru i Irska

 

Put uragana Lorenco izaziva zabrinutost jer će Irsku verovatno pogoditi jake oluje povezane sa klimatskim promenama koje on nosi sa sobom. Lorenco bi mogao da pogodi Irsku jakim vetrom i veoma obilnim kišama u četvrtak i petak, a meteorolozi ga pažljivo nadgledaju, jer su jako zabrinuti.

To je najmoćnija oluja ikada praćena do sada, ali se očekuje da će intenzivniji vremenski događaji češće pogađati Irsku u godinama koje slede. U prošlosti su vetrovi jačine poput uragana zabeleženi u proseku otprilike jednom u osam godina u Irskoj.

Pogledajte kojom brzinom se Lorenco približava Irskoj:

Uragan Ofelia, koja je pogodila Irsku u oktobru 2018. godine, opisana je kao "redak" uragan koji je toj zemlji doneo veliku štetu zbog oluje i rekordan broj nestanaka struje, a tokom oluje preko 300.000 domaćinstava ostalo je bez struje. Agencija za zaštitu životne sredine na sednicama sa Vladom Irske raspravljala je o posledicama ovih klimatskih pojava, ukazavši da bi uragani, poplave ili suše mogli imati jake socioekonomske posledice. 

Pogledajte kako je izgledao uragan Ofelia iz 2018. u Irskoj:

(Telegraf.rs/independent.ie/mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA