• 0

Obeležava se 150 godina od rođenja Gandija: Indijci danas ne mare puno za njega

U Gandijevom muzeju, podignutom na mestu na kojem je plemeniti borac za slobodu ubijen, mnogo je više stranih posetilaca nego Indijaca

  • 0

Indija danas obeležava 150. godišnjicu rođenja Mahatme Gandija, jednog od najvećih lidera 20. veka, apostola mira koji je uticao na ceo svet.

U Indiji, međutim, raste hinduski nacionalizam i primetan je pad zanimanja za Gandijevo nasleđe.

Kako prenosi Hina, u Gandijevom muzeju, podignutom na mestu na kojem je plemeniti borac za slobodu ubijen, mnogo je više stranih posetilaca nego Indijaca.

- Gandija je zaboravio sopstveni narod. Stranci su mnogo zainteresovaniji za Gandijev život i ideale - kaže zaposleni muzeja.

- Možda smo postali potrošačko i podeljeno društvo koje je toliko udaljeno od Gandijevog učenja da takvu svetsku ikonu zanemarujemo u sopstvenoj zemlji - dodao je.

S tim je saglasan i IT stručnjak Anand Jujaru, koji je muzej posetio sa svojim desetogodišnjim sinom.

Mahatma Gandi Indija

Foto: Tanjug/AP

- Indijci poznaju Gandija jedino s novčanica i po ulicama koje su po njemu nazvane. Niko se ne seća što je učinio i kakvu je žrtvu podneo - rekao je on.

Indija je 1947. stekla nezavisnost od Britanije pre svega zahvaljujući Gandijevoj politici otpora građanskom neposlušnošću i nenasiljem.

Njegovu ideologiju u Indiji danas dovode u pitanje mnogi političari koji je smatraju nepraktičnom.

Gandijevska načela nadahnjivala su ljude i pokrete širom sveta, od Martina Lutera Kinga, Nelsona Mandele i Vaclava Havela do Aung San Su Chi.

Društveni naučnici i aktivisti naglašavaju važnost Gandijevih vrednosti u odgovoru na globalne napetosti i sukobe.

One, međutim, u Indiji padaju u drugi plan rastom hinduskog nacionalizama, porastom zločina iz mržnje i polarizacijom između hindusa i muslimana.

Gandija je ubio hinduistički ekstremista Naturam Godse, koji ga je krivio za slabljenje zemlje jer je dopustio njenu podelu na Indiju i Pakistan.

Godse je bio povezan s desničarskom hinduističkom organizacijom Rastrija Svajamsevak Sang, ideološkim mentorom danas vladajuće stranke Baratija Džanata.

Video: Helikopter od đubreta? Što da ne napravljen je u Indiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima