• 34

Da li bi vam smetalo da vas ovaj zvuk "Amber alerta" probudi u 3 ujutru kad nestane dete?

Bez obzira na to da li je podne ili ponoć, ukoliko je aktiviran "Amber alert" vaš telefon će se oglasiti i možda naterati da ustanete iz kreveta

  • 34

Od kada je Sjedinjenim Američkim Državama uveden sistem "Amber alert" policija je zahvaljujući njemu uspela da spase brojnu otetu decu. Iako su se nažalost neki slučajevi završili tragedijom, ovaj sistem i dalje je od 1996. širom sveta efikasan način da se brzo stigne do informacija o otmičaru i tome gde se dete nalazi.

Kada dete nestane, a policija potvrdi da je došlo do otmice, oglašava se "Amber alert". Prekida se proglam na televiziji, a na vaše telefone stiže zvučno obaveštenje čak iako je on utišan.

Baš zbog toga se on danas nalazi na meti kritika. Bez obzira na to da li je podne ili ponoć, ukoliko je aktiviran "Amber alert" vaš telefon će se oglasiti i možda naterati da ustanete iz kreveta.

Pitali smo Beograđane da li bi im smetalo da ih zvuk Amer alarma probudi u 3 ujutro i pogledajte u video-prilogu iznad šta su nam odgovorili.

Taj zvuk svakako nije prijatan, a pogotovo neće biti ni od kakve pomoći ukoliko ste ga dočekali u krevetu gde nikako niste mogli da uočite išta sumnjivo o čoveku koji je oteo dete.

- Kada je "Ambert alert" aktiviran, na mobilnom telefonu se začuje sirena koja probudi neku osobu. Prvo što pomisli je: "jesam li ja u opasnosti". Pogledaju poruku i vide reč "dete". Odmah znaju da je odgovor "ne", tako da ni ne čitaju dalje. Isključe telefon i vrate se na spavanje - napisao je Kanađanin Dejvid Koen iz Toronta koji se zalaže za ukidanje ovakvih sirena. Kako dodaje, dovoljno je poslati poruku, a svako ko je budan usred noći će je sigurno pročitati.

Evo kako bi se čulo to upozorenje na vašim mobilnim telefonima:

Ovako izgleda kada se on iznenada uključi na televiziji. Nakon alarma čuje se opis otetog deteta i osumnjičenog.

U Kanadi je nešto drugačiji zvuk.

"Amber alert" je uveden u SAD 1996. posle ubistva devetogodišnje devojčice Amber Hagerman. Uveden je širom sveta i postoji u 20 evropskih zemalja.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Aca

    Sto vise kamera i osvetljenja po ulicama,ukoliko daje efekat ovaj alarm naravno da ga treba uvesti a svako nek radi po svojoj savesti kad mu se ne daj boze ukljuci,ako hoce neka se prikljuci akciji spasavanja ili neka jednostavno zatvori oci i "MIRNO SPAVA"!

  • Zemun

    Dovoljno je da izadjete na ulicu par munuta i bacite pogled.

  • Mama devojcica

    Naravno da mi nebi smetalo, uvek pomoc za svu decu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima