• 0

Putin nije oduševljen Gretom: "Ona je draga, ali niko joj nije objasnio kako je svet kompleksan"

Gretin strastven govor pred liderima UN na klimatskom samitu u Njujorku prošle nedelje doveo ju je do toga da je danas mnogi nazivaju najznačajnijim klimatskim aktivistvom

  • 0

Devojčica iz Švedske, klimatska aktivistkinja Greta Tunberg svojim govorom u Ujedinjenim nacijama izazvala je mnogo pažnje svetskih lidera. Dok joj neki kliču i pružaju podršku, ruski predsednik Vladimir Putin nije preterano odušvljen istupom tinejdžerke.

Gretin strastven govor pred liderima UN na klimatskom samitu u Njujorku prošle nedelje doveo ju je do toga da je danas mnogi nazivaju najznačajnijim klimatskim aktivistvom.

- Kako se usuđujete? Na početku su masovnog izumiranja, a sve o čemu možete da pričate je novac, bajke i ekononomski rast - rekla je 16-godišnja Greta svetskim liderima.

Iako su joj mnogi zbog ovoga aplaudirali, Vladimir Putin nije među njima.

Greta Thunberg

Greta Tunberg; Foto: Tanjug/AP

- Možda ću da vas razočaram, ali ja ne delim zajedničko razmišljanje o govoru Grete Tunberg. Niko Greti nije objasnio da je moderan svet kompleksan i drugačiji... Ljudi u Africi ili u mnogim azijskim zemljama žele da žive na istom nivou kao Švedska. Naravno, emocije su neizbežne, ali ako želimo da budemo efikasni, moramo da budemo profesionalni - rekao je on.

Eko-aktivizam mlade Grete kritikovan je najpre jer se fokusira na zapadni svet, dok ignoriše ono što čine manje bogate zemlje koje prolaze kroz svoje industrijske revolucije.

Putin takođe smatra da bi ona i trebalo da bude podržana, ali sa druge strane kaže da bi bilo kakvo korišćenje dece i tinejdžera za lične interese trebalo svi da osude.

- Sigurna sam da je Greta veoma draga i iskrena devojčica, ali odrasli moraju da učine sve kako ne bi tinejdžere i decu doveli u istu situaciju - rekao je on.

Video: Dok su se Putin i Erdogan častili sladoledom, promakao im je grozan gest ruskog ministra

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima