• 0

"Ne, ovo nije 1819. ovo je 21. vek": Američka policija objavila kako uhapšenog crnca vodi na uzici

Cela scena je mnoge podsetila na mračna vremena američkog robovlasništva.

  • 0

Policijska stranica Galveston objavila je zvanični snimak događaja koji je u avgustu zaprepastio celu naciju, javlja BBC.

Naime, tada su policajci na konjima ulicama tog grada vodili uhapšenog Afroamerikanca na uzici.

Cela scena je mnoge podsetila na mračna vremena američkog robovlasništva.

- Kada su vukli Donalda Nilija niz ulicu konjima i konopcem, kao da su vukli celu našu (crnačku) zajednicu niz ulicu. Ovo nije 1819. ovo je 2019. A taj prizor nas vraća u 1819 - kao da su to lovci na odbegle robove, a Donald Nili je rob - s konjem i konopcem na kom ga vode ulicom - komentarisao je tada skandal advokrat za ljudska prava Bendžamin Kramp.

"Ovo neće dobro da izgleda"

Na službenom snimku događaja koji je u sredu objavila policijska stanica Galveston, čuje se kako jedan od policajaca više puta ponavlja kako "ono neće dobro da izgleda".

Da podsetimo, policija je u avgustu uhapsila 43-godišnjeg Donalda Nilija zbog ometanja poseda. Vezali su mu ruke iza leđa i vodili ga gradom na povocu.

Policija je tada saopštila kako se nije radilo o uzici, već o traci koja je bila pričvršćena za lisice kojima je Nili bio vezan.

- Iako se ova tehnika korišćenja konja za transport osobe tokom hapšenja smatra najboljom praksom u nekim scenarijima to nije ispravno u ovom slučaju - izjavio je u avgustu Vernon Hejl, šef policije u Galvestonu i dodao kako su policajci doneli lošu odluku te da su mogli da sačekaju vozilo za prevoz na lokaciji hapšenja.

Advokatica porodice Nili Melisa Moris otkrila je da je Donald Nili sedam godina beskućnik, da boluje od bipolarnog poremećaja, da je prestao da uzima lekove i da ga je porodica tražila kad je forografija postala viralna na društvenim mrežama.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima