Naučnici objavili simulaciju nuklearnog rata između SAD i Rusije: "Evropa bi postala pepeo"

Kada bi Evropa bila potpuno uništena, SAD bi pomoću 600 bojevih glava sa svojih teritorija pokušale da unište ruske nuklearne snage

  • 14
nuklearni rat, simulacija Simulacija nuklearnog rata između SAD i Rusije; Printscreen: Youtube/Alex Glaser

Stručnjaci s američkog Univerziteta Printston napravili su simulaciju nuklearnog rata između Rusije i SAD-a. Prema naučnicima, u ranim satima sukoba poginulo bi 34 miliona ljudi, a povrđenih bi bilo oko 57 miliona. I to ne računajući one koji bi stradali od radioaktivne kiše.

Simulacija predviđa da bi rat započeo kao konvencionalni, ali bi eskalirao u totalni rat.

Druga faza bi tako, prema njihovim predviđanjima bio taktički nuklearni rat. Rusija bi u ovoj fazi mogla da upotrebi svojih 300 nuklearnih bojevih glava pomoću raketa i aviona kratkog dometa, na šta bi NATO odgovorio s oko 180 bojevih glava. To bi Evropu pretvorilo u pepeo, prenosi "Russia Beyond".

Kada bi Evropa bila potpuno uništena, SAD bi pomoću 600 bojevih glava sa svojih teritorija pokušale da unište ruske nuklearne snage. Isto bi pokušala i Rusija putem svojih preživelih podmornica. U stotinama udara koji bi usledili, glavni ciljevi bi bili veliki gradovi, a na svaki od 30-ak najnaseljenijih gradova moglo bi da padne i do desetak bojevih glava.

Stručnjaci kažu da su ovaj simulator napravili na temelju stvarnih podataka o nuklearnim arsenalima obe strane.

(Telegraf.rs/Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    5. oktobar 2019 | 22:04

    Jel sam ja to dobro skontao da su Rusi ispalili prvi raketu po ovoj simulaciji? Kako tipicno za amerikance... Inace kad bi teoretski svi ispalili svoj nuklearni arsenal ceo svet bi ostao pepeo.. Tesko da bi se to moglo preziveti.. Onda bi stotinama ili hiljadama godina Priroda uradila reset i obrisala bilo kakav trag naseg postojanja sa planete Zemlje...

  • Milos

    5. oktobar 2019 | 18:06

    Tesko, nijedna drzava koja ima nuklearno oruzje jos nije napadnuta a ima ih 9.Odvracanje i jeste svrha atomske bombe.Iran i Severna Koreja je imaju.Njihova deca ce mirno da spavaju.A ako neka drzava nema atomsku bombu onda mora da ima odlican PVO i balisticke projektile.

  • Сварог

    5. oktobar 2019 | 18:53

    Како то да се само "научници" и "експерти" из САД баве овим симулацијама??? Планирају нешто или чисто информативно???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA