• 0

Maskirani napadači uleteli na televiziju u Bagdadu i pretukli zaposlene

Broj poginulih u višednevnim protestima u Iraku dostigao je skoro trocifren broj. Ujedinjene nacije pozivaju na prestanak sukoba

  • 0
Irak, proetsti

Ilustracija; Foto: Tanjug/AP

Grupa maskiranih osoba napala je kancelarije televizijskih stanica u Bagdadu, koji potresaju protesti a na kojima je danas 14 osoba ubijeno.

Kako je objavila stanica "Al-Arabija" maskirani napadači u crnoj odeći, dovezli su se crnim automobilima, uleteli su večeras u kancelarije televizije, pretukli neke od zaposlenih, polupali opremu, a potom otišli.

Dopisnik te saudijske stanice u Bagdadu Madžed Hamid, rekao je da je nekoliko njegovih kolega povređeno.

Toj stanici su, prema njegovim rečima, već nekoliko dana upućivanje pretnje.

Napadnute su i kancelarije irački privatnih kanala "Dadžla" i "NRT", prenosi AP, pozivajući se na navode zaposlenih.

Šiiti Irak

Protesti u Iraku; Foto: Tanjug/(AP Photo/Rafiq Maqbool

Istovremeno, na ulicama traju protesti, a prema poslednjim informacijama, iračke bezbednosne snage ubile su danas 14 demonstranata.

Prethodno je objavljeno da je tokom protesta hiljada građana u Bagdadu i u južnom gradu Divanija ranjeno 39 ljudi.

Kako navodi AP, demonstranti su tokom protesta koji su ušli u peti dan palili kancelarije političkih stranaka tokom protesta zbog loše ekonomske situacije, nezaposlenosti i korupcije.

Protesti u Bagdadu su danas eskalirali kada su se demonstranti uprkos zabrani vlasti okupili na trgu Tahrir, nakon čega su snage bezbednosti u njihovom pravcu počele da pucaju bojevom municijom i da ispaljuju suzavac.

Tada je, prema rečima bezbednosnih i zdrastvenih zvaničnika, ubijeno četvoro demonstranata, nakon čega su demonstranti počeli da beže. Tokom bekstva demonstranata sa trga ubijeno je još najmanje troje.

Kasnije je na hiljade demonstranata izašlo na ulice južnih gradova Nasirije i Divanije, takođe ignorišući policijske zabrane okupljanja.

U Divaniji je ubijen najmanje jedan demonstrant u trenutku kada su učesnici protesta počeli da se približavaju prostorijama lokalnih vlasti.

U Nasiriji su demonstranti zapalili kancelarije tri političke stranke i jednog poslanika, na šta su bezbednosne snage odgovorile iz vatrenog oružja, i za sada is tog grada nema podataka o žrtvama.

Još jedan demonstrant ubijen u južnom bagdadskom kvartu Zafanije, rekli su zvaničnici policije i zdravstvenih službi.

Tokom današnjih demonstracija u Bagdadu povređeno je najmanje 39 osoba, a AP navodi da su od početka protesta za pet dana u gradovima Iraka život izgubile 73 osobe.

Ujedinjene nacije pozivaju na obustavu nasilja

UN su večeras pozvale na obustavu nasilja u Iraku, petog dana protesta širom zemlje gde je poginulo skoro 100 ljudi, među kojima ima najviše demonstranata.

- Pet dana sa mrtvima i povređenima. To treba da prestane. Oni koji su odgovorni za nasilje treba da snose posledice - navela je na Tviteru šefica misije UN u Iraku Žanin Henis-Plashart.

Iračka vladina Komisija za ljudska prava saopštila je ranije danas da je gotovo 100 ljudi, većinom demonstranata ubijeno, a 4.000 povređeno od utorka kada su počeli antivladini protesti u Iraku.

Demonstranti su u većini slučajeva ubijeni vatrenim oružjem, naveli su bolnički izvori i dodali da među poginulim ima šest policajaca.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima