• 4

Da li će Trampa zadesiti ista sudbina kao Ričarda Niksona?

U analizi AP-a govori se da je malo verovatno da će se tako nešto desiti

  • 4
Donald Tramp, Ričard Nikson

Ričard Nikson (desno) je zbog afere Votergejt morao da podnese ostavku; Foto: Tanjug/AP

Američka agencija AP poredi aferu Votergejt, koja je dovela do ostavke bivšeg predsednika SAD Ričarda Niksona, i istragu o opozivu aktuelnog predsednika Donalda Trampa, ali ocenjuje da je malo verovatno da će Trampa zadesiti ista sudbina kao Niksona.

- Republikanci su igrali ključnu ulogu u tome da ubede predsednika Ričarda Niksona da treba da podnese ostavku, ali je politička klima drugačija sada kada se predsednik Donald Tramp suočava sa istragom o opozivu - navodi AP.

Agencija podseća da je troje republikanskih lidera u Kongresu 7. avgusta 1974. došlo u Belu kuću, kako bi Niksonu preneli da će skoro sigurno biti opozivan, jer gubi podršku u sopstvenoj stranci na Kapitol hilu.

Nikson, koji je u to vreme već dve godine bio upleten u Votergejt skandal, narednog dana najavio je da će podneti ostavku.

- Da li bi slična drama mogla da se odvije u kasnijim fazama procesa o opozivu, koji su demokrate pokrenule protiv predsednika Donalda Trampa? To je malo verovatno - ocenjuje AP.

Donald Tramp

Priželjkuju njegov impičment, Donald Tramp; Foto: Tanjug/AP

U vreme Niksona, podseća, bilo je konzervativnih demokrata i umerenih republikanaca, a na kompromis se nije gledalo sa prezirom.

S druge strane, u današnjem visoko polarizovanom Vašingtonu, dogovor između dve stranke je retkost, navodi AP dodajući da je Tramp preuzeo Republikansku partiju i da se pre oslanja na ličnu, nego partijsku lojalnost.

- Ranije u SAD članovi partije distancirali bi se od osramoćenih lidera kako bi sačuvali partiju i svoju reputaciju, ali sada izgleda da predsedik Tramp licno drži partiju, više kao kultni lider nego kao predsednik SAD, da su izlazi zatvoreni dok se stranka preobražava u njegov imidž - kaže Nik Smit, koji predaje etiku i političku filosofiju na Univerzitetu u Nju Hempširu.

Profesor istorije i političkih nauka na Univerzitetu Vanderbilt Tomas Švarc rekao je da je Nikson tvrdio da je nevin, ali da su republikanci imali dokaz da je lagao sve vreme.

- Sada nemamo nešto što je tome ekvivalent tome - rekao je Švarc.

Profesor političkih nauka na Metodističkom univerzitetu Juga Kal Džilson rekao je da je povećana politička polarizacija proteklih godina razlog zbog kojeg će se većina republikanskih zvaničnika držati Trampa "dok god im status nije u opasnosti".

Ričard Nikson

Ričard Nikson; Foto: Tanjug/AP

Skandal s Votergejtom preklopio se s kasnim fazama rata u Vijetnamu, koji je namučio i Niksona i njegovog demokratskog prethodnika, Lindona Džonsona.

U to vreme, Kongres je bio moćniji od izvršne vlasti nego sada, kažu stručnjaci.

Direktorka Centra za javnu politiku Univerziteta Pensilvanije u Anenbergu Ketlin Hol Džjmison rekla je da posle smrti senatora iz Arizone Džona Mekejna nema republikanca u Kongresu, koji bi mogao da ponovi ulogu Berija Goldvotera, jednog od republikanaca koji su posetili Niksona.

- Ko bi otišao i bio uverljiv s Donaldom Trampom, tako da on sluša? Mit Romni? Mič Mekonel? Lindzi Gaham? Tramp bi napao sve njih u trenutku u kom progovore nešto nekonvencionalno - smatra ona.

Afera Votergejt odnos se na seriju političkih skandala tokom mandata Niksona, a počela je kada je uhapšeno pet osoba koje su provalile u kancelariju Demokratskog nacionalnog komiteta u hotelu Votergejt u Vašingtonu 17. juna 1972. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • nikolas

    TA DVA SLUCAJA SE NEDAJU POREDITI I ZATO TRAMP OSTAJE U SVOM SEDLU !!! DEMOKRATE JOS UVEK NE MOGU DA SE POMIRE SA PORAZOM -TO ME PODSECA NA OVE NASE ZUTACE!!?

  • PRC

    Broj obolelih od malignih bolesti u provinciji Bibil, južno od Bagdada "eksplodirao" je sa 500 slučajeva zabeleženih 2004. na 9.082 samo pet godina kasnije."Novosti" navode da je, prema zvaničnim podacima NATO, pored kasetnih bombi, na teritoriju Srbije i Crne Gore bačeno 15 tona uranijumske municije, ali i da nezavisni istraživači tvrde da je ovih toksičnih materija bilo barem tri puta više. Politikologa Nilsa Petera Amicbela, koji kaže da je prva žrtva rata, kao i uvek, istina.- Rat protiv Srbije može da vam posluži kao ogromno upozorenje. Bio je lokalni, ograničeni rat, vođen sa uništavajućim posledicama, bez sumnje, sa ciljem desetkovanja civilnog stanovništva - kaže Amicbel.Navodi se da je reč o rezultatima najnovije naučne studije eksperata okupljenih oko neprofitabilne organizacije "Trut aut", objavljenih u stručnom časopisu "Zagađene životnog okruženja".

  • PRC

    Svetski eksperti: Srbija i Irak žrtve NATO GENOCIDA DMITRI KHRUPOV / EPA; Nezavisni naučnici prvi put su dokazali da se u Iraku masovno rađaju sa deformitetima zbog posledica korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom, dok evropski eksperti i politikolozi podsećaju da se slične posledice beleže i u Srbiji posle NATO bombardovanja 1999.Pravi "potpis" ovog genocida NATO, pod dirigentskom palicom SAD, kako tvrde evropski eksperti, još nije u potpunosti sagledan. Švajcarac Jan Valter, vlasnik bloga "Legitim" povlači apsolutnu paralelu između ratova koje je NATO posle Zalivskog rata vodio u Srbiji 1999. godine, Avganistanu od 2001. Iraku 2003. Somaliji, naverovatnije i u Libiji, a na posletku i u Siriji.Gerd Šuman, autor i urednik na nemačkoj televiziji ARD, koji ističe stravičan podatak da nema srpske porodice koja nije izgubila najmanje jednog člana u NATO bombardovanju 1999. ili od posledica upotrebe radioaktivnog oružja.Od 1991. do 2003. godine na teritoriji Iraka, koji je najviše kontaminiran osiromašenim uranijumom na celoj planeti, bačeno je oko 2.000 bombi napunjenih ovom municijom.List navodi da je reč o rezultatima najnovije naučne studije eksperata okupljenih oko neprofitabilne organizacije "Trut aut", objavljenih u stručnom časopisu "Zagadjene živornog okruženja".DOKTORA GRUJIČIĆ: NATO JE 1999. GODINE POČINIO EKOCID U SRBIJI

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima