• 7

Holandija se više neće tako zvati: Zvaničnici otkrili koji će biti zvanični naziv imena države

U sklopu nacionalnog rebrendinga, vlasti će zahtevati da se u inostranstvu ne upotrebljava njihovo ime "Holandija" kao do sada

  • 7

Vlasti Holandije odlučile su da odustanu od često korišćenog imena Holland (Holandija) kako bi se ažurirala globalna slika države.

Umesto Holandija, ubuduće će koristiti svoje pravilno ime Nizozemska (Netherlands). Podsećamo, Južna i Severna Holandija samo su dve od 12 provincija ove države.

Nacionalni rebrending, koji su potpisali poslovni lideri, turistička zajednica i centralna vlada, biće sproveden kasnije ove godine.

Rebrendingom vlasti žele da prebace međunarodni fokus sa određenih aspekata nacionalnog života s kojima je država obično povezana, kao što su njena rekreativna kultura droga i četvrt crvenih svetala ("prodavačica ljubavi") u Amsterdamu.

Kao deo nove strategije, Nizozemska će biti zvanično ime zemlje na Evrosongu koji se održava u Roterdamu idućeg maja, a onda i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Fudbalska reprezentacija države, koju u inostranstvu uobičajeno nazivaju Holandijom (Holland), isključivo će se zvati Nizozemska (Netherlands) u bilo kojem zvaničnom okruženju.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova rekla je da je Holandiji potrebna ujednačena i koordinirana nacionalna marka.

- Želimo da predstavimo ovu državu kao otvorenu i inventivnu zemlju. Novi pristup imenu zemlje treba pojačati izvoz, turizam, sport, širiti "nizozemsku kulturu, norme i vrednosti" i zato će se na svakom mestu i u svakoj prilici koristiti zvanično ime naše zemlje - Nizozemska - istakla je.

Video: Roterdam, grad umetnosti i najboljih kafića na svetu

(Telegraf.rs/Radio Sarajevo)

Komentari

  • Nikola

    Nizozemska je hrvatski naziv za tu zemlju.

  • Stefan

    Imaće engleski naziv?

  • Kokisa

    Ko jos koristi Holland? Cak i mi Srbi u inostranstvu govorimo Netherlands.Holland nisam cuo ima dobrih 5 godina.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima