≫ 

Srpkinja (15) krenula iz Nemačke u Niš, Mađari su je zadržali jer je "nestala". Od tada kreće pakao

Došlo je do greške u papirologiji, koja nije ažurirana na vreme, pa je devojčica zadržana na granici i smeštena u prihvatni centar za maloletnike

  • 5
Granični prelaz Reske, uplakana devojcica Foto ilustracija: Telegraf/Wikimedia/Milei.vencel/Shutterstock

"Devojka (15) kreće iz nemačkog Angermindea na put kako bi došla svojoj majci u Srbiju, ali tamo niije stigla, jer su zvanični organi napravili greške ili su jednostavno tvrdoglavi. Dete je zadržano na mađarskoj granici, a potom sprovedeno u prihvatilište nedaleko od Budimpešte. Majka čeka, ali ništa se ne događa", početak je naslova nemačkog medija "Moz.de" o temi o 15 godišnjoj devojčici Jeleni (promenjeno ime), kojoj za sada ne dozvoljavaju da stigne u Srbiju kod svoje majke.

O njoj je brinuo staratelj Kristijan Jonsen iz gradića Angerminde u saveznoj državi Brandenburg, oko 70 kilometara udaljenog od Berlina.

Kristijan godinama pomaže ljudima koji imigriraju na teritoriju Nemačke, a odgovornost je preuzeo za Jelenu i njenu braću i sestre, kako bi delimično rasteretio njihovu samohranu majku iz Srbije.

Jednog dana kada je Jelena trebalo da otputuje iz Brandenburga i okolinu Niša, gde se nalazi njena majka, nastao je problem.

Krajem avgusta, Kancelarija za omladinu u Brandenburgu znala je da Jelena treba da otputuje kod svoje majke. Međutim, ona je umesto Srbije rekla da putuje za Berlin, a potom je prijavljena kao nestala. Pastor ju je pronašao, tražio je od policije u Angermindeu da izbriše izveštaj o netaloj osobi, koji je potom prosleđen ostalim nadležnim institucijama.

Tada se očigledno dogodila greška. Dokumenti pastora Jonsena pokazuju da izveštaj o nestaloj osobi u šengenskom informacionom sistemu (SIS) nije obrisan - sa kobnim posledicama po Jelenu. Naime, kada je devojčica došla na mađarsku granicu i trebalo da uđe u Srbiju, mađarske vlasti su zaustavile "nestalu" devojčicu i odvele je u dečji dom nedaleko od Budimpešte.

Granični prelaz Reske Devojčica zadržan a na graničnom prelazu Reske; Foto: Wikimedia/Milei.vencel

Skoro tri nedelje u ustanovi, majka ne može da je vodi kući

To se dogodilo 14. septembra i od tada se Jelena, skoro tri nedelje, nalazi u toj ustanovi. Njen pastor tvrdi da nije u redu da devojku drže u ustanovi pored Budimpešte zbog nemarnosti nadležnih institucija.

Čak je i njena majka pokušala da dođe u Mađarsku i objasni da je u pitanju greška i da njena ćerka treba da pođe sa njom za Srbiju, ali mađarske vlasti nisu to želele da učine zbog sumnje o potencijalnoj trgovini ljudima, jer su se slepo vodili papirologijom, gde piše da je devojčica nestala, iako je evidentno da se radi o greški.

Pastor Jonsen odlučio je da ovaj slučaj podeli sa medijima pošto je u ovom listu pročitao o mogućim zlostavljanjima u dečjem domu u Brandenburgu. Jelena je u ovom slučaju žrtva papirloških grešaka i loše saradnje unutar zemalja Evropske unije.

"Ne možemo da učinimo ništa"

Jonsen je zatražio pomoć mnogih institucija u svojoj zemlji, kao i u Mađarskoj i Srbiji. Kontaktirao je Brandenburšku policiju, LKA, BKA, Interpol, državnog komesara za zaštitu podataka i integraciju, državnu vlada, spoljnu kancelariju, mađarsku ambasadu, ambasadu Srbije. Za sada uzalud. U ceo slučaj uključio je i mađarskog advokata koji će pokušati da reši problem preko Kancelariji za dobrobit mladih u toj zemlji.

- Činjenica je da je izveštaj o nestaloj osobi obrisan, ali ne na vreme. Zato smo se pobrinuli da pomognemo devojci. Greška u zapisu o nestaloj osobi odavno je uklonjena, ali uprkos tome Kancelarija u Budimpešti insistirala je na zadržavanju jer su im potrebni dodatni dokazi. Za sada ne možemo da učinimo ništa - istakao je Tomas Karlinski, državni sekretar Brandenburga, ovlašćeni predstavnik za međunarodna pitanja.

Video: Amber alert sistem - pomoć u pronalaženju nestale dece

(Telegraf.rs/Moz.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jole

    7. oktobar 2019 | 15:54

    Tako i treba.Bravo za Madjare! Godinama govorim roditeljima da ne pustaju decu samu preko granica.Jos gori su oni koji deci traze prevoz po fejsu kao da ne znaju kojih manijaka ima.Zadrzati je jos 6 meseci pa da se sve 3 strane opamete.

  • Kole

    7. oktobar 2019 | 15:58

    Cekajte ukoliko sam dobro shvatio ona je svoje maloletno dete dala nekom Nemcu? Navodno joj "pomaze" da dodje u Nemacku.Alo ljudi trgovina decom? INTERPOL i nasi reagujte.

  • PRC

    7. oktobar 2019 | 15:06

    Po čemu ovo nije trgovina ljudima? Ona je dala svoju maloletnu decu nekom nemcu da ih čuva, možda mu ih dala kao poklon? U pravu su mađari, treba to dobro ispitati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA