Novi udari u Siriji: Turska bombardovala kurdska područja

Gađana je i pogranična zona sa Irakom

  • 5

Turska avijacija bombardovala je bazu kurdskih "Sirijskih demokratskih snaga" u sirijskoj pokrajini Hasaka, javili su lokalni mediji.

- Turski avioni izveli su napad na štab kurdskih snaga u predgrađu grada El Malikija u provinciji Hasaka na severoistoku Sirije - javila je televizija "Majadin".

Osim ove mete, kako javlja Sirijski državni radio, napadnut je i kontrolni punkt na granici Sirije i Iraka, u kojem su porušena dva mosta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napomenuo je ranije da je potrebno da se formira bezbednosna zona na severoistoku Sirije, kako bi se suprotstavili "terorističkoj pretnji" koja dolazi od Radničke partije Kurdistana (PKK) i kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG), uz napomenu da će time biti omogućen povratak sirijskih izbeglica.

Međutim, u međuvremenu je Amerika počela da povlači vojsku iz tog područja, a iz Bele kuće je saopšteno da Vašington ne želi da podrži niti da učestvuje u ofanzivi turske vojske u Siriji.

Istovremeno, Tramp je na Tviteru zapretio Erdoganu da će "uništiti Tursku" ukoliko upotrebe prekomerenu silu.

Visoki funkcioner Autonomne administracije severne i istočne Sirije Badran Džiakurd izjavio je ranije danas da su Kurdi u severoistočnoj Siriji spremni da sarađuju sa vlastima u Damasku kako bi se zaštitili od operacije turske vojske koja se sprema, usled povlačenja SAD iz tog dela zemlje.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baki

    8. oktobar 2019 | 07:13

    Ziveo Kurdistan kurdi osnujte drzavu Kurdistan i uzmite turcima trecinu teritorije

  • nikolas

    7. oktobar 2019 | 23:28

    IPAK NEMA MIRA U SVETU !!!!

  • Da

    8. oktobar 2019 | 13:31

    Kurda je preko 30 miliona i kako oni nemogu da imaju svoju drzavu a Shipci 1 milion i belosvetski hohstapleri su ih nagradili da imaju njihovu takozvanu Shipniju koju su oduzeli od Staro Vekovne Srbije Svet je totalno otisao naopako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA