• 3

"Agresor ne bi stigao da se pokaje": Šta bi se desilo da Amerikanci ispale nuklearni napad na Ruse?

Napad jednom raketom "bi bio čudan", a napad većeg broja raketa značio bi atomski rat velesila

  • 3

Od trenutka dobijanja signala o atomskom napadu na Rusiju rukovodstvo u Moskvi imalo bi desetak minuta da donese odluku za odgovor, pišu Novosti.

Koliko bi trebalo protivničkim raketama da dolete do Rusije zavisi odakle su ispaljene. Ruski vojni eksperti kažu da ako bi raketa sa atomskom glavom bila ispaljena iz Amerike, njoj do Rusije treba oko 30 minuta leta, što je dovoljno da se razjasni da li je pogrešio sistem za upozoravanje od atomskog napada. Ali rakete koje bi bile na podmornicama ili na teritoriji bivših socijalističkih zemalja, a sada članica NATO, letele bi do ruske teritorije samo od pet do osam minuta.

Moskva i Vašington imaju posebnu vezu preko koje predsednici država i načelnici generalštabova mogu da provere da li se radi o lažnom upozorenju.

Načelnik štaba 15. armije Vazdušno kosmičkih snaga posebne namene, general Anatolij Nestečuk, tvrdi da Rusija nastavlja da pravi radarske stanice koje imaju zadatak da upozore na raketni napad. Sistem ranog upozorenja mora da prepozna da li se radi o jednoj ili više raketa koje lete u pravcu Rusije.

nuklearni rat, simulacija

Kako bi izgledao nuklearni rat SAD i Rusije; Printscreen: Youtube/Alex Glaser

Napad jednom raketom "bi bio čudan", a napad većeg broja raketa značio bi atomski rat velesila. U tom slučaju komandu za odgovor daje predsednik države. Tu prava na grešku nema, kaže general Anatolij Nestečuk.

Eksperti se slažu u oceni da u slučaju totalnog atomskog rata i ispaljivanja više desetina raketa nikakva PVO ne bi bila sposobna da spreči svetsku katastrofu. PVO može da presretne samo manji broj raketa, ali ne i stotine.

Govoreći o atomskom ratu lani je Putin kazao da bi agresor "umro ne uspevši da se pokaje" a građani Rusije bi "kao žrtve agesije i kao mučenici dospeli u raj".

Zato je nedavno na međunarodnom forumu "Valdaj", Putinu postavljeno pitanje: "Jesmo li sada bliže raju?"

Vladimir Putin

Vladimir Putin; Foto: Tanjug/AP

On je odgovorio da smo mi uvek podednako bliski Bogu koji će odrediti gde ćemo se nalaziti posle našeg zemaljskog života. Ali što se tiče atomskog oružja, situacija se pogoršala posle izlaska SAD iz Dogovora o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa.

Putin se, ipak, nada da se situacija može popraviti dok Amerikanci nisu dovezli svoje rakete malog i srednjeg dometa u Aziju. A ako ih tamo dovezu, domaćini im mogu biti samo Japan i Južna Koreja. Te rakete bi mogle da gađaju kineske raketne centre, ali i rusku podmorničku bazu na Kamčatki, gde se nalaze podmornice koje su naoružane interkontinentalnim balističkim raketama.

"Mrtva ruka"

Čak i kad bi agresor likvidirao veći broj ruskih raketa ne bi mogao da izbegne odmazdu. Jer, nije tajna da postoji sistem automatskog odgovora poznatiji kao "mrtva ruka".

Radarske stanice

U toku 2021. bi trebalo da bude puštena u rad radarska stanica u Vorkuti, zatim, 2022. u Olenogorsku i 2024. u Sevastopolju. Rusija će imati i na Arktiku radarske stanice koje će moći da pravovremeno upozore da je počeo protivnički raketni napad.

Video: Četiri puta su Indija i Pakistan bili u ratu a sve zbog jedne pokrajine

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Komentari

  • Milan

    Krene li samo jedna nuklearna raketa prema Rusiji, odosmo svi i sve na ovoj planeti do đavola!!!

  • nikolas

    NUKLEARNI RAT DONEO BI UNISTENJE -ARMAGEDON !!! AMERI SU DZABE GRADILI PODZEMNE GRADOVE NA 37 PARALELI ZA ELITU I PREBACILI SVE VREDNOSTI PROSLE GODINE !!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima