• 49

Upravo je počela operacija "Mirno proleće" na severu Sirije: Erdogan naredio vazdušne udare

Turske trupe počele su sa upadom u Siriju što ih može dovesti u direktan konflikt sa Kurdima

  • 49

Turski predednik Redžep Tajip Erdogan objavio je na Tviteru da je turska operacija na severoistoku Sirije započela. Kurdi su saopštili da su turski vojni avioni već počeli da izvode vazdušne napade, prenosi AP.

Turske trupe počele su sa upadom u Siriju što ih može dovesti u direktan konflikt sa Kurdima.

Erdogan je obavestio naciju, ali i ceo svet da je počela operacija "Mirno proleće". Dodao je da je cilj operacije da eliminiše pretnju terorizma.

Cilj Turske je da stvori "bezbednu zonu" u kojoj neće biti kurdskih boraca koje Turska smatra teroristima. Takođe, Ankara želi da u ovoj zoni naseli 3,6 miliona sirijskih izbeglica koji se trenutno nalaze u Turskoj.

Meta ove operacije nisu samo kurdski borci, već Turska veruje da su oni u savezu sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK). Takođe meta su i teroristi Islamske države, kaže Erdogan.

- Turske oružane snage, zajedno sa Sirijskom nacionalnom armijom upravo su počele operaciju Mirno proleće protiv PKK/YPG i terorista Islamske države na severu Sirije. Naša misija je da sprečimo stvaranje koridor terorizma na našoj južnoj granici i da donesemo mir na tu teritoriju. Operacija će neutralizovati pretnju koja postoji po Tursku i dovesti do stvaranja sigurne zone, zbog koje će se sirijske izbeglice vratiti svojim kućama. Očuvaćemo sisirjski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista - napisao je Erdogan.

Sirijski državni mediji objavili su snimke zabeležene u Ras al-Ajnu na kom se vide ratni avioni na nebu kao i dim koji je nastao nakon udara iz vazduha.

Amerikanci napustili Kurde

Predsednik SAD Donald Tramp povukao je američke trupe, ali se protivi turskoj akciji i rekao je da će Turska snositi ekonomske posledice ukoliko "pređe crvene linije".

Kurdi su bili ključni saveznik SAD u borbi protiv Islamske države.

Tramp je ipak u utorak naglasio da Sjedinjene Države nisu "napustile" Kurde iz Sirije.

- Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce. Finansijski i oružjem ćemo pomoći Kurdima - napisao je Tramp na Tviteru.

(Telegraf.rs/N. Zdravković)

Komentari

  • Milos

    Opaa pocinje, podeli ce se Turska u tri dela. Free Kurdistan

  • Muki

    Kad brz stize da zaigra i na nihova vrata Pozarev..ka bozana??

  • Mako

    Gde im sada Amerika i zapad ? To je sudbina svih koji veruju amerima i zapadu .

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima