• 16

Tramp objasnio zašto su SAD napustile Kurde: "Nisu nam pomogli u Drugom svetskom ratu"

Teritorija takozvanog Kurdistana nalazi se na tromeđi Iraka, Sirije i Turske i otprilike je udaljena od Normandije 4.000 kilometara

  • 16

Američki predsednik Donald Tramp branio je svoju odluku koja se odnosi na povlačenje trupa iz Sirije uoči ofanzive koju je pokrenula Turska govoreći da su SAD ostavile Kurde jer ni oni nisu pomogli SAD u Drugom svetskom ratu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je pokrenuo prvo vazdušnu, a potom i kopnenu ofanzivu na severoistok Sirije, gde će glavna meta da budu Sirijske demokratske snage (SDF) sačinjene od Kurda, a cilj Ankare je stvaranje "bezbedne zone" na tom području.

Sjedinjene Američke Države su uoči operacije navele da prepuštaju prolaz Turcima i da povlače svoje trupe, ostavljajući tako svoje najveće saveznike u borbi protiv Islamske države.

- Nisu nam pomogli u Drugom svetskom ratu, nisu nam pomogli u Normandiji - rekao je Tramp i dodao da i pored toga Amerika voli Kurde.

Teritorija takozvanog Kurdistana nalazi se na tromeđi Iraka, Sirije i Turske i otprilike je udaljena od Normandije 4.000 kilometara.

Inače, Tramp je takođe naveo da SAD ne podržavaju vojnu operaciju Turske, to je potvrdio i državni sekretar Majk Pompeo koji je rekao da SAD nisu dale "zeleno svetlo".

Video: Počeo napad: Turske trupe prešle granicu Sirije

(Telegraf.rs)

Komentari

  • renata

    Glupava izjava.

  • Top

    Izjava veka! Ha, ha, haaaaa. Vazno je snaci se!

  • Milan

    A turci su vam pomagali?e licemeri i najjadnija nacijo bez korena i istorije!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima