≫ 

Dobitnik Nobelove nagrade za mir premijer Etiopije Abij Ahmed

Abij Ahmed iskazao se u naporima za postizanje mira sa Eritrejom

  • 8
Abij Ahmed Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu je premijer Etiopije Abij Ahmed Ali za napore u postizanju mira sa Eritrejom. On je ujedno 100. dobitnik ove nagrade.

Ahmed je nagrađen za svoje napore za postizanje mira i međunarodnu saradnju.

Etiopija je prošle godine postigla mirovni sporazum sa susednom Eritrejom, okončajući tako 20-godišnji sukob koji je nastao nakon rata na granici do 1998-2000. godine.

Ahmed je postao premijer u aprilu 2018. godine, a u toj zemlji je doveo do liberalnih reformi. Oslobodio je na hiljade opozicionih aktivista iz zatvora i dozvolio povratak kići onima koji su bili primorani na egzil.

Nagrada vredna 900.000 dolara biće uručena 10. decembra u Oslu.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine je dobila Nadia Murad, nekadašnja robinja Islamske dežabe. Među dobitnicima su i Nelson Mandela, Majka Tereza i Barak Obama.

Premijer Etiopije Abij Ahmed izjavio je da je "počastvovan i uzbuđen" zbog toga što je postao ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir.

- Počastvovan sam i uzbuđen. Hvala vam puno. To je nagrada za Afriku, Etiopiju i mogu da zamislim koliko će ostali afrički lideri pozitivno gledati na proces izgradnje mira na našem kontinentu - rekao je Abij.

U telefonskom razgovoru sa sekretarom Norveškog Nobelovog komiteta on je ponovio da je srećan i ushićen zbog nagrade i istakao da je to za njega veliko priznanje, prenosi Rojters.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu, ove godine nominovan je 301 kandidat, među kojima je 223 pojedinca i 78 organizacija.

Ipak, komitet neće objaviti imena nominovanih, kao ni imena onih koji su ih nominovali narednih 50 godina.

Na kladionicama su se pominjala imena aktivistkinje klimatske aktivistkinje Grete Tanberg, novozelandske premijerke Džasinde Ardern...

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    11. oktobar 2019 | 11:20

    E hvalim te Bože kad nije ono dete neuroticno.

  • Putin R.S

    11. oktobar 2019 | 11:46

    Svi su forsirali onu malu sa djavoljim pogledom, ali pobedio je pravi covek.

  • nikolas

    11. oktobar 2019 | 11:51

    NAPOKON NIJE NEKI AMER!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA