• 9

Madrid ne može da živi od papagaja: Grad odlučio da istrebi 12.000 ptica

Već su pokušali s neinvazivnim metodama poput uništavanja gnezda, ali one su se samo preselile na drugo stablo

  • 9

Španski grad s 3 miliona stanovnika ima letećih problema. Zeleno perje uskoro neće da bude po madridskim ulicama, a sa stabala nestaju opasna gnezda od 200 kilograma koja sada prete prolaznicima i stanovnicima Madrida.

Čišćenje od 12.000 papagaja umiljatog izgleda trebalo bi uskoro da započne kako bi se sprečilo dalje uništavanje ekosistema i nerviranje stanovnika.

Ovi papagaji dovezeni su u Španiju iz Južne Amerike kao kućni ljubimci, a s vremenom je većina pobegla ili su ih vlasnici pustili na slobodu.

Pre osam godina na snagu je stupila zabrana njihovog posedovanja. Stručnjaci govore kako se radi o vrlo inteligentnoj vrsti koja se brzo prilagođava životu u velikim gradovima.

Gradske vlasti su odlučile da stanu na kraj ovom krilatom zlu, te su ih u saradnji sa španskim ornitološkim društvom Birdlife odlučili da sterilišu i istrebe do kraja godine.

Nije poznato koliko papagaja će se rešiti, ali tvrde da neće nestati cela vrsta. Već su pokušali s neinvazicnim metodama poput uništavanja gnezda, ali one su se samo preselile na drugo stablo.

Borba ne staje tu. Slične probleme imaju i u Sevilji, Barseloni, Malagi i Saragosi. Pitanje ostaje hoće li i njihove lokalne vlasti isto da donesu ovako drastičnu odluku.

Video: Ova nimfa je najveći fan Igre prestola! Poslušajte kako je savršeno skinula špicu serije

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Komentari

  • E ovako

    Trebalo je da ih ispuste iz aviona, pa u Srbiju, kao i sve ostalo što su. 😡

  • Ana

    Bas tako. Ni leptirova, ni crvenih bubamara, ali zato smrdibuba u mnogim delovima grada koliko hoces. Dajem 1000 smrdica za jednu papigu i par 🦋🦋

  • Dasa

    Poslednje vreme nam se priblizilo...!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima